open-navfaktor-logo
search
U posjeti BiH
Helez sa delegacijom američkog ministarstva odbrane o vojnoj saradnji, generalskom koru OSBiH...
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez primio je danas delegaciju Ministarstva odbrane Sjedinjenih Američkih Država, na čelu sa prvom zamjenicom pomoćnika ministra odbrane SAD-a za međunarodnu sigurnost Tressom Guenov. U delegaciji je bio i ambasador SAD-a u BiH Michael Murphy sa ostalim saradnicima.
27.06.2023. u 21:48
get url
text

- Razgovarali smo o bilateralnoj vojnoj saradnji BiH i SAD-a, kao i sigurnosnoj situaciji u Evropi i regiji. Vodstvo američke delegacije istaklo je da je Bosna i Hercegovina važan partner za SAD te da veze između ove dvije zemlje treba još dublje razvijati. Analizirali smo dosadašnje projekte bilateralne vojne saradnje te razmatrane mogućnosti za nove slične projekte na polju obuke, modernizacije i razvoja Oružanih snaga BiH.
Naglasio sam veliki značaj koju saradnja sa SAD-om ima za razvijanje operativnih sposobnosti OS BiH. Istakao sam projekte nabavke višenamjenskih terenskih vozila, novih helikoptera, dodatno opremanje deklarirane bataljonske grupe lake pješadije, projekte deminiranja, ali i Državni partnerski program sa američkom saveznom državom Maryland.

Podsjetio sam na detalje povećanja vojnog budžeta BiH, koje je iskorišteno za poboljšanje statusa pripadnika OSBiH, ali izrazio i potrebe da se pomognu projekti nabavke novih borbenih sredstava za OSBiH.

Istakao sam da je prijedlog o upućivanju pripadnika OSBiH u novu mirovnu misiju u Iraku, kao i prijedlog novog sastava generalskog kora OSBiH, na odlučivanju u Predsjedništvu BiH te da nema jedinstvene odluke članova Predsjedništva BiH o tome.

Prva zamjenica pomoćnika ministra odbrane SAD-a za međunarodnu sigurnost Tressa Guenov pozdravila je zajedničke napore menadžmenta MO BiH na poboljšanju statusa pripadnika i modernizaciji OSBiH. Pokazala je spremnost SAD-a za daljnjom podrškom izgradnji odbrambenih kapaciteta BiH kroz zajednički projekat NATO-a, koji obuhvata devet projekata na polju odbrane i tri iz sigurnosti. Ambasador Murphy je istakao da će SAD trajno davati podršku Bosni i Hercegovini na njenom putu ka punopravnom članstvu u euroatlantskim institucijama, korak po korak - poručio je Helez. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.