open-navfaktor-logo
search
U Tužilaštvu BiH
Helez podnio krivičnu prijavu protiv Dodika zbog obilježavanja neustavnog 9. januara
Kako je i najavio, ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez podnio je danas u Tužilaštvu BiH krivične prijave protiv tri funkcionera iz RS-a, a zbog obilježavanja neustavnog 9. januara. 
18.01.2024. u 11:23
get url
text

VEZANI TEKST - Helez: Nemam ništa s navodnim napadom na Goganovića, želi se skrenuti pažnja s podnošenja krivičnih prijava

Krivične prijave podnio je protiv tri osobe - predsjednika RS-a Milorada Dodika svoga zamjenika Aleksandra Goganovića i pukovnika OSBiH Milana Damjanića.

- To je prijava koja je u vezi s proslavom 9. januara, neustavnog i nelegalnog datuma kojeg oni slave. Na 16 stranica je pripremljena prijava protiv Dodika. Uradio je to vrlo profesionalan tim. Ima elemenata, ima dobrih osnova, tako su mi rekli. Ja sam svoju dužnost obavio, ovo je poruka, moja obaveza je da štitim ustav i zakon BiH.

I nema nikakvih nacionalnih tenzija. Još jednom pozivam da se okane ćorava posla, da se okrenemo boljoj budućnosti. Podnosio sam već prijave protiv zastupnika koji nisu dolazili na posao, ali su primali plaću. Ova krivična prijava je jako ozbiljna. Pozvao sam pravnike i rekao da je ne radimo ako nema elemenata. Uvjerili su me da ima vrlo ozbiljnih. Mogle su ovo uraditi i moje kolege, zašto nisu, to ne znam - kazao je Helez koji nije želio otkriti koje su advokatske kancelarije uključene u ovaj slučaj. 

{$galerijaFotografija}

Osvrnuo se i na prozivke iz RS-a da on stoji iza navodnog napada na zamjenika ministra odbrane BiH Aleksandra Goganovića.

- Osuđujem najoštrije napad na mog zamjenika. Svako u ovoj zemlji mora da se osjeća sigurno. Ulica ne smije rješavati ovo, politika je nešto drugo i svako ko udari na Ustav BiH, odgovarat će pred sudom. Pozivanje na proteste je ozbiljna izjava. On je sada shvatio da nemam ništa s tim. Ne treba provocirati, ne može ovdje neko doći sa tablicama RS-a. Pozivam sve da smire tenzije. Odgovarat će oni koji su napali Aleksandra, istrajat ću u tome - istakao je Helez.

_DSC1050.JPG
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.