open-navfaktor-logo
search
Ustavnopravna komisija
HDZ i SNSD obaraju zakon o moru, ali i izmjene zakona koje su predložili partneri iz SDP-a i NiP-a
Glasovima iz HDZ-a i SNSD-a, Ustavnopravna komisija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je po drugi put dala negativno mišljenje na Prijedlog zakona o moru, kojeg su predložili zastupnici SDA. Time ovaj zakon danas na sjednici Zastupničkog doma "pada" jer su tako propisale procedure.
05.07.2023. u 10:45
get url
text

VEZANI TEKST - Kakva je sudbina Prijedloga zakona o moru: HDZ će gledati interes Zagreba, a ne BiH, šta tek očekivati od Dodika

Isti slučaj je i sa izmjenama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, koje su stigle od zastupnika SDP-a i koje predviđaju da osuđeni za ratni zločin, kojima je izrečena kazna do godinu zatvora, ne mogu zatvorsku kaznu zamijeniti novčanom. Interesantno je da je ove izmjene podržalo Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine na čijem je čelu HDZ-ov Davor Bunoza.

Također, drugo negativno mišljenje Ustavnopravne komisije je dato i na izmjene Zakona o državljanstvu, koji je stigao od zastupnika NiP-a i također je danas na dnevnom redu sjednice Zastupničkog doma.

Negativna mišljenja su data zahvaljujući glasovima članova Ustavnopravne komisije iz HDZ-a i SNSD-a, stranaka koje su partneri SDP-a i NiP-a u državnoj vlasti.

Zakon o moru je od ogromne važnosti za BiH jer bi se njim regulisala morska površina, podmorski i zračni prostor. Trenutno BiH nema slobodan pristup otvorenom moru, a osnovni uvjet za ostvarivanje ovog prava je zakon o moru, odnosno definisanje teritorijalnog mora. Zakon o moru omogućava da se jasno definiše granica sa Hrvatskom na moru, kontrolisan bi bio saobraćaj, plovila, putnici, a bio bi jasno određen i zračni prostor iznad bh. mora, a koji koriste brojni avioni koji lete ka Dubrovniku.

Ustavnopravna komisija je odlučivala da li je zakon o moru, kojeg su predložili zastupnici SDA, usklađen s Ustavom i pravnim sistemom Bosne i Hercegovine i glasalo se i o prinicpima zakona.

VEZANI TEKST - Niz zakona pred zastupnicima: Hoće li podržati da ratni zločnici ne mogu mijenjati zatvor za novčanu kaznu?

Protiv su bili Marinko Čavara (HDZ), Nebojša Radmanović i Obren Petrović iz SNSD-a, te Milan Petković (Ujedinjena srpska).

Da je zakon o moru usklađen s Ustavom i pravim sistemom BiH i za principe zakona glasali su Šerif Špago i Amor Mašović iz SDA, te Predrag Kojović iz Naše stranke.

Na sjednicu nisu došli Albin Muslić (SDP), koji je predsjedavajući Ustavnopravne komisije, te Darijana Filipović (HDZ).

Na isti način su na Ustavnopravnoj komisiji oborene izmjene Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine koje je predložio predsjedavajući Kluba zastupnika SDP-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Saša Magazinović, kao i izmjene Zakona o državljanstvu koje je predložio Denis Zvizdić (NiP), predsjedavajući Zastupničkog doma.

Cilj izmjena Zakon o državljanstvu, kako je naveo Zvizdić u obrazloženju, jeste da BiH liberalizira pitanje povrata državljanstva za dio građana koji žele ponovo steći bh. državljanstvo, a kojima se to iz određenih neopravdanih razloga onemogućava u postojećem zakonu.

- Ovaj zakon, iako neće biti usvojen, itekako ima efekta. Samim pojavljivanjem u parlamentarnoj proceduri je pokrenuo snažnu raspravu u pravosudnim institucijama. Stručna javnost se slaže i postoje alati kojima će se ova pojava neutralisati, kao i slučaj da se u istom slučaju koriste i Krivični zakon SFRJ i Krivični zakon BiH - prokomentirao je Saša Magazinović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.