open-navfaktor-logo
search
Premijer TK
Halilagić: Nemamo potrebnu komunikaciju s FBiH, gradnja Kampusa i zgrade Vlade TK ključni projekti u 2024. godini
Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić za kraj godine dao je ocjenu rada svoje kantonalne vlade u godini na izmaku i označio ključne projekte i prioritete za narednu godinu. Dotakao se i odnosa sa federalnim nivoom vlasti, bez kojeg realizacija važnih, strateških projekata za TK nije moguća.
27.12.2023. u 16:03
get url
text
Irfan Halilagić
Irfan Halilagić

- Rad Vlade TK ove godine bio je uvjetovan negativnim događajima i potrošili smo mnogo energije reagirajući na to. Govorim o problemima na Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Tuzla, Međunarodnom aerodromu Tuzla, pucnjavi u školi u Lukavcu i ubistvima u Gradačcu. Mislim da smo, bez obzira na sve, zadržali fokus na mjerama koje smo označili kao prioritetne. One se u najvećoj mjeri odnose na pripremi dokumentacije za velike infrastrukturne projekte koji nam slijede naredne godine, a to su izgradnja Kampusa Univerziteta u Tuzli, rekonstrukcija zgrade Vlade TK, početak izgradnje zgrada Općinskog suda u Lukavcu i Policijske uprave Živinice - rekao je danas Halilagić.

On je istakao da nisu zanemarene ni ranjive kategorije u društvu, one koje jesu u nadležnosti kantona, ali i one koje nisu, poput penzionera, koji su dobili pomoć Vlade TK u iznosu od po 100 KM.

- Želim da vjerujem da ćemo naredne godine početi graditi Kampus i početi rekonstrukciju zgrade Vlade TK. To su dva ključna projekta u 2024. godini. Više trebamo raditi na putnoj deblokati TK. Tu se u 2023. godini nismo puno odmakli. Ne vidimo više koji je način komunikacije da privolimo federalni nivo vlasti da posveti više paženje Tuzlanskom kantonu. Ono što je važno za nas, temelji se na posljednjim izjavama premijera FBiH (Nermina Nikšića, op. a.) da je izvjesno da od Bloka 7 Termoelektrane Tuzla nema ništa. Tuzlanski kanton mora naći alternativu, moramo se posvetiti više obnovljivim izvorima energije i to je neka najava za narednu godinu jer ćemo fokus Vlade TK usmjeriti ka toj vrsti projekata - rekao je Halilagić.

Na pitanje ima li kontakta s vlastima na nivou FBiH, Halilagić kaže da je kontakata "vrlo malo".

- Nismo imali niti jedan službeni sastanak na bilo koju temu kada govorimo o nivou premijera. Pojedinačno ministri iz nekih resora su imali sastanke, ali mislim da potrebna vrsta komunikacije za realizaciju bilo kakvih projekata ne postoji. Imam pisane dokumente u kojima sam inicirao sastanke na nivou premijera, ministara, pa čak i u pravcu formiranja stručnih radnih grupa koje treba da otvore važne teme, poput statusa UKC-a Tuzla, a na takvu vrstu pisanih zahtjeva nismo dobili odgovor - navodi Halilagić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.