open-navfaktor-logo
search
Predavanje u Zenici
Hajrić: Orijentiri su nam životna mudrost i politička vizija Alije Izetbegovića
U okviru redovnih programskih aktivnosti IV generacije Političke akademije SDA Zenica održano je predavanje iz nastavnog modula "Uvod u politiku".
30.10.2021. u 19:56
get url
text

Gost-predavač bio je Mirza Hajrić, ugledni novinar, publicista, bivši savjetnik predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića, direktor agencije FIPA, udruženja Amus, savjetnik u Svjetskoj banci u Washingtonu, nekadašnji dopisnik Oslobođenja iz Londona i ambasador BiH u Australiji.

Hajrić je govorio o svom bogatom društvenom iskustvu, u kojem najzapaženije mjesto zauzima rad u kabinetu predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića, čija životna mudrost, osjećaj za pravičnost, briga za narod i politička vizija moraju biti orijentiri i vodilje u današnjim teškim prilikama.

Pohvalio je mlade polaznike PA SDA Zenica jer su odlučni da uče, stječu nove vještine i bore se za perspektivniju i sigurniju budućnost.

- Potrebno je raditi na bošnjačkom jedinstvu - političkom uz podršku vodećih intelektualaca i patriotski orijentiranih nevladinih udruženja - kao kičmenom stubu BiH, a i na bh. društvenom jedinstvu sa onima koji Bosnu i Hercegovinu osjećaju kao svoju domovinu. Zajedno ćemo prije pobijediti destruktivne političke opcije koje godinama drže našu domovinu u blokadi. Da bismo to uspjeli, SDA kao noseća politička snaga i drugi trebaju birati kvalitetne i kompetentne kandidate na ključne funkcije, jer više nemamo vremena za gubljenje. U ključnim pitanjima za opstanak BiH bitna je saradnja sa opozicijom. Kada postignemo dobru sinergiju i međunarodni faktor će imati manje prostora za gubljenje i svog i našeg vremena i biće primorani da podrže napredak i normalno demokratsko i civilizirano uređenje zemlje" - naglasio je Hajrić.

Predsjednik SDA Zenica prof. dr. Nezir Pivić, izvršna koordinatorica PA SDA mr. sc. iur Lejla Zilić Čurić i predsjednik Uprave PA SDA Jasmin Duvnjak najavili su intenziviranje nastavno-radnih aktivnosti u okviru programa Političke akademije, te u skorom periodu dolazak uglednih i afirmisanih gostiju-predavača (univerzitetskih profesora, državnika, političara, biznismena, novinara, predstavnika civilnog društva i međunarodnih organizacija).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.