open-navfaktor-logo
search
Alergije
Hadžiosmanović: Imunolog ne može odrediti dijagnozu; Husić: Prilagodili smo se zakonu
Dužni smo bili prilagoditi sistematizaciju radnih mjesta Federalnom zakonu o zdravstvenoj zaštiti, kaže prim. dr. Fuada Husića, bivši generalni direktor JU "Dom zdravlja" Kantona Sarajevo 
01.07.2019. u 07:23
get url
text

Najnovijim Pravilnikom o radu JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo, koji je stupio na snagu početkom godine, ukinuto je Alergološko savjetovalište, koje se nalazilo u prostorijama Doma zdravlja Novo Sarajevo, a svi pacijenti od skora se upućuju na pretrage u Institut za imunologiju na Univerzitetsko klinički centar Sarajevo (UKCS).

Kazao nam je to prim. dr. Teufik Hadžiosmanović, specijalist za plućne bolesti i TBC u ovom domu zdravlja, koji je ujedno radio i u ovom savjetovalištu, ističući kako ga prethodno niko nije obavijestio o takvoj odluci.

- Gospoda koja je bila na čelu JU Dom zdravlja KS u prethodnom mandatu napravila su Pravilnik o radu iz kojeg su jednostavno izbrisali Alergološko savjetovalište koje je jedino ovakvog tipa u cijeloj zemlji. Ovdje su dolazili pacijenti iz cijelog Kantona Sarajevo i obavljali preglede na najsavremenijem aparatu u BiH. Šta se desilo ne znam, ja sam samo jedan dan dobio dopis da dam svoj prigovor na takvu odluku. Odgovorio sam im da su alergije u eskpanziji u cijelom svijetu, pa tako i u našoj zemlji, i da iz godine u godinu imamo sve više osoba sa takvim zdravstvenim tegobama, te da je ukidanje jedinog alergološkog savjetovališta u ovom trenutku zaista nepromišljen potez - govori Hadžiosmanović.

Hadžiosmanović ističe kako je na inicijativu dr. Mustafe Cuplova, još 2002. godine došao u Dom zdravlja Novo Sarajevo iz Opće bolnice, gdje je, kako kaže, radio kao pulmolog.

- Dr. Cuplov tada je bio direktor JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo i na njegovu inicijativu otvoreno je Alergološko savjetovalište. Odmah je kupljen savremeni aparat za kojeg je dat ogroman novac na kojem su vršeni in vitro alergološki testovi bebama od devet dana, ali i osobama koje imaju 90 godina. Sada je on isključen, jer svi pacijenti koji nam dolaze, upućujemo u Institut za imunizaciju na KCUS koji nemaju ovako savremen aparat. Imunolog nije taj koji može uspostaviti dijagnozu, jer on može dati samo laboratorijski nalaz. Evo primjera. Dolazio mi je premijer FBiH Fadil Novalić kojeg sam poslao u Institut za imunologiju na KCUS da izvadi nalaze, a onda se on sa njima ponovo vratio kod mene da mu ih protumačim - kaže Hadžiosmanović.

Navodi kako je on bio jedini ljekar koji je radio u Alergološkom savjetovalištu.

- Ja sam pulmolog, ali sam radio u savjetovalištu kao alergolog bez ikakve nadoknade, jer je to tako na samom početku zamišljeno. Građanima koji su dolazili na testiranje naplaćivani su samo reagensi u iznosu od 45 KM koji avionima dolaze iz Švedske - objašnjava Hadžiosmanović.

Dodaje kako uopće ne zna ko je učestvovao u kreiranju novog Pravilnika o radu JU Dom Zdravlja Kantona Sarajevo.

- Prethodni direktor JU Dom zdravlja KS bio je prim. dr. Fuad Husić i on bi sigurno trebao znati razlog zbog kojeg je savjetovalište ukinuto. Imamo apsurdnu situaciju, da svako onaj ko je bio na direktorskoj poziciji u JU Dom zdravlja KS, kada je otišao sa te funkcije postavljen je za savjetnika za nešto, a našli su način i opravdanje da ukinu ono što je neophodno pacijentima - kaže Hadžiosmanović i dodaje kako će se boriti da se Domu zdravlja vrati savjetovalište.

Koji je razlog ukidanja Alergološkog savjetovališta upitali smo i menadžment JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

U odgovoru kojeg smo dobili od Armana Šarkića, glasnogovornika ove zdravstvene ustanove, navedeno je kako novim Pravilnikom o radu JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo ne postoji stavka - Alergološko savjetovalište, a to automatski znači da ni finansijski nije priznato.

- To je pitanje koje je podložno promjenama, a pravi razlog zbog čega je Alergološko savjetovalište izbačeno iz najnovijeg Pravilnika o radu JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo mogao bi znati bivši generalni direktor Fuad Husić - kaže Šarkić.

Kontaktirali smo i prim. dr. Fuada Husića, bivšeg generalnog direktora JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo, za čijeg je mandata ovo sve i urađeno, koji nam je kazao da niko nije ukino Alergološko savjetovalište, samo je, kako je pojasnio,  najnovijim Pravilnikom o radu počela primjena Federalnog zakona o zdravstvenoj zaštiti.

- Dužni smo bili prilagoditi sistematizaciju radnih mjesta Federalnom zakonu o zdravstvenoj zaštiti, a time je prestalo postojati Alergološko savjetovalište. Ono je radilo na principu tako da su po dva mjeseca čekali da se skupi što veći broj pacijenata koji su tražili testiranja na alergene, jer aparat koji tamo postoji zahtijeva određeni broj testova kako bi se uključio. Pacijenti su, zbog toga, znali čekati duže vrijeme na rezultate testova. To naravno, nije slučaj sa Institutom za imunologiju na UKCS, gdje građani ne čekaju na uslugu – kazao je Husić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.