open-navfaktor-logo
search
Odraz države
Hadžikadić o nastupu Nikšića, Dodika i Čovića u Beču: Svaki vuče na svoju stranu...
Autor: Faktor
14.03.2024. u 20:50
get url
text
Mirsad Hadžikadić, predsjednik Platforme za progres, reagirao je na današnji nastup lidera SDP-a Nermina NIkšića, SNSD-a Milorada Dodika i HDZ-a Dragana Čovića, inače stranaka koje čine vladajuću koaliciju, na diplomatskoj akademiji u Beču.
- Današnja diplomatska akademija u Beču, u organizaciji Ambasade BiH, na kojoj su govorili Nikšić, Dodik i Čović, refleksija je stanja u državi, državnog uređenja i višedecinijskih političkih narativa. Bolno je da jedna država ima tri govornika od kojih svaki vuče na svoju stranu:
Dodik kaže da se nada da će visoki predstavnik i strane sudije u Ustavnom sudu otići iz BiH nakon 21. marta.
Čović kaže da je najveće iskušenje za budućnost BiH to što Bošnjaci biraju hrvatskog člana Predsjedništva.
Nikšić ponovo govori o važnosti kompromisa i dovođenju EU u Bosnu i Hercegovinu, pored govornika koji ne odstupaju od svojih antidržavnih stavova.
Tako nam je trideset godina. Obrazovni sistem, pravosuđe, parlamentarna skupština, vanjska politika, Predsjedništvo - sve je podređeno političkim podjelama, etničkom ključu i, često, ličnim interesima političkih lidera.
I baš zato, građanska država nema alternative. Mi moramo naći koncept uređenja koji će vratiti povjerenje među narodima, kako bismo konačno izgradili modernu demokratsku državu.
Za takav društveni ugovor su nam potrebni dobronamjerni lideri, lišeni ličnog i stranačkog interesa. Sa ili bez Evropske unije, ovakvi kakvi jesmo nećemo nikada krenuti naprijed, a našim građanima neće biti bolje - istakao je Hadžikadić u objavi na svom Facebook profilu.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.