open-navfaktor-logo
search
Izraelski list
Haaretz: Memorandum Ambasade Izraela izazvao političku oluju na Balkanu
U tekstu utjecajnog izraelskog lista Haaretz pod naslovom "Ovo je ludost: Memorandum Ambasade Izraela izazvao političku oluju na Balkanu", nalazi se i izjava ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisere Turković kojoj nije shvatljivo da bi Izrael mogao podržati diskriminaciju Jevreja u Bosni i Hercegovini.
10.08.2022. u 19:21
get url
text

Naime, u Memorandumu Ambasade Izraela BiH sa sjedištem u Tirani je 8. augusta navedeno i kako prijedlozi hrvatske strane o promjenama u izbornom zakonu su dobrodošli.

- Teško je zamisliti da bi zvanična politika Države Izrael mogla biti da pozdravi diskriminaciju Jevreja uslijed njihove nemogućnosti obnašanja dužnosti u Bosni i Hercegovini - rekla je za Haaretz Turković, te dodala da bi takav prijedlog upravo učvrstio postojeći diskriminatorni sistem prema manjinama u BiH.

Navodi se da ovaj prijedlog "podržavaju hrvatski i srpski nacionalisti", a da mu se protivi "trenutna vlast u Bosni i Hercegovini".

U objašnjenju je navedno da se trenutni politički sistem u BiH zasniva na sporazumu o podjeli vlasti između tri glavne etničke grupe u zemlji, Bošnjaka, Srba i Hrvata, ali i da se vjeruje da ovakav aranžman "isključuje više od 100.000 građana iz političkog predstavljanja na najvišem nivou".

Navodi se i da su trenutno visoke pozicije na nivou države BiH ravnomjerno raspoređene među pripadnicima ova tri konstitutivna naroda, bez obzira na brojnost njihovog stanovništva.

Objašnjava se kako je nedavni prijedlog za izmjene Izbornog zakona visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, podrazumijevao da se u obzir uzme demografija na lokalnom nivou, što bi moglo dodatno konsolidirati moć etnonacionalističkih stranaka.

- Potreban je iskren pristup i istinska podrška vlade Izraela kako bi se zaštitila prava jevrejskog naroda u Bosni i Hercegovini, a ne da hvale one koji održavaju nejednakost uskraćujući ljudima drugog porijekla, kao što su Jevreji, njihova prava u Bosni - rekla Turković za Haaretz.

Turković je također navela ove stavove u pismu izraelskom ministarstvu vanjskih poslova u kojem je tražila pojašnjenje i ustvrdila da je većina bosanskih stranaka protiv predložene reforme.

Ministarstvo vanjskih poslova Izraela dalo je saopćenje za Haaretz.

- Izraelska ambasada u Tirani, koja je također nadležna za Bosnu i Hercegovinu, izdala je dokument u kojem izražava podršku za očuvanje prava jevrejske zajednice u zemlji. Dokument je poslan nakon lokalne inicijative za izmjenu izbornog zakona i uslijed straha da bi implikacije rasprave oko ove promjene mogle naštetiti tim pravima - navodi se u saopćenju Ministarstva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.