open-navfaktor-logo
search
Zakonodavna kriza
Gutić najavio rješenje: Zbog bojkota PDA-ove većine na čekanju stipendije za učenike i studente u Banovićima
Redovna sjednica Općinskog vijeća Banovići treći put zaredom nije održana zbog nedostatka kvoruma, a razlog je nedolazak 14 vijećnika koji čine novu većinu. Sjednicu je sazvao predsjedavajući Robert Lapčević iz Stranke demokratske akcije (SDA), a na dnevnom redu bilo je devet tačaka, od kojih se jedna odnosi na stipendiranje učenika i studeneta.
18.10.2023. u 14:47
get url
text
OV Banovići: Nije bilo kvoruma
OV Banovići: Nije bilo kvoruma

Podsjećamo, novu većinu čini 11 vijećnika Pokreta demokratske akcije (PDA), dva bivša vijećnika Stranke demokratske akcije (SDA) i jedan iz Naroda i pravde (NiP). Oni održavaju vanredne sjednice koje sami sazivaju, a na njima donose odluke koje nisu provodive, jer nemaju pečat Općinskog vijeća.

- Već treći put se ponavlja ista stvar. Ne shvatam zašto nova većina ne želi da dođe na sjednicu, jer mogu izglasati smjenu rukovodstva Vijeća i pokrenuti incijativu za opoziv načelnika općine. Rješenje ove krize je u njihovim rukama. Ja nemam zakonsku osnovu da njima predam pečat, a oni kao većina mogu izglasati odluke kakve god žele - kaže Robert Lapčević.

On dodaje da je njegova obaveza da ponovo sazove sjednicu s istim dnevnim redom i dopunama u skladu s pristizanjem materijala.

- Imali smo na dnevnom redu raspisivanje javnog poziva za stipendiranje učenika i odluku nismo mogli usvojiti, samim tim nadareni učenici i studenti ne mogu biti nagrađeni. Imali smo i izvještaj o izvršenju budžeta i korištenju budžetske rezerve, operativni program održavanja cesta u zimskim uvjetima te još neke izvještaje, ali sve to ostaje na čekanju - navodi Robert Lapčević za Faktor.

Parlamentarna kriza u Banovićima počela je krajem juna kada je formirana nova većina. Tada je upućena i incijativa o opozivu načelnika Bege Gutića iz SDA, a nova većina samoincijativno je održala nekoliko vanredih sjednica Općinskog vijeća, na kojima je smijenila rukovodstvo Vijeća, a referendum za opoziv Gutića zakazan za 3. avgust, pa 3. septembar i 1. oktobar, ali ništa od toga nije provedeno, jer odluke nisu ovjerene pečatom.

Incijativu za opoziv Gutića, predsjedavajući Lapčević je 11. avgusta i 14. septembra stavljao na dnevni red redovne sjednice, ali se 14 vijećnika nove većine nije pojavilo.

- Gradske službe funkcioniraju i dostavljaju materijale na Vijeće. To što nova većina ne želi da se pojavi na sjednicama je njihova odgovornost. Imali su prilike na dvije sjednice da izglasaju incijativu za moj opoziv, mogli su i jučer doći i tražiti dopunu dnevnog reda, mogli su smijeniti predsjedavajućeg, što nisu, to oni trebaju da objasne - kaže načelnik Gutić za Faktor.

Kada je u pitanje stipendiranje studenata i učenika Gutić kaže da će iznaći način da javni poziv bude raspisan.

- Odgovornost je na većini koja bojkotira sjednice Vijeća. Mi ćemo naći načina da raspišemo javni poziv i bez sjednice Vijeća, pa i ako bi prekršili Pravilnik o stipendiranju učenika i studenata, smatram da ta populacija ne smije trpiti. Nova većina pokazuje da im ništa nije važno, osim njihovog interesa, a to je preuzimanje vlasti na način kako to oni žele. Ja im poručujem da nas neće zaustaviti. Na narednoj sjednici Općinskog vijeća imat ćemo nacrt budžeta za narednu godinu, a ukoliko sjednice ne bude, ići će odluka o privremenom finansiranju. Od 1. aprila naredne godine načelnik može proglasiti budžet i nastavljamo raditi - pojasnio je Gutić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.