open-navfaktor-logo
search
Advokatska komora FBiH
Gržić : Presude Ustavnog Suda FBiH donijete u korist građana
U navedenim saopćenjima Notarske komore FBiH pokušava se pogrešno protumačiti da izvršenje od strane Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, presuda Ustavnog suda Federacije BiH o neustavnosti odredaba Zakona o notarima FBiH i još šest zakona koji su vezani za Zakon o notarima FBiH, vode haosu i narušavanju demokratskih principa, kaže se, između ostalog, u saopćenju predsjednik Advokatske komore FBiH
10.11.2019. u 17:11
get url
text

Predsjednik Advokatske komore FBiH Nikica Gržić oglasio se zbog saopćenja Notarske komore FBiH koje su posljednjih dana prenijeli mediji.

- U navedenim saopćenjima pokušava se pogrešno protumačiti da izvršenje od strane Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, presuda Ustavnog suda Federacije BiH o neustavnosti odredaba Zakona o notarima FBiH i još šest zakona koji su vezani za Zakon o notarima FBiH, vode haosu i narušavanju demokratskih principa.

Želimo prije svega podsjetiti da je presudama Ustavnog suda FBiH utvrđeno kršenje prava, prvo građanima i pravnim subjektima da biraju pravnog stručnjaka koji će da uradi neki pravni posao za njihove potrebe. Izbor treba biti stvar njihove slobodne volje i opredjeljenja kao korisnika usluga, i drugo, narušen je princip osiguranja slobodnog tržišnog takmičenja, kako je to u većini evropskih demokratskih država - istakao je Gržić.

On je dalje naveo da Parlament Federacije BiH, usvajanjem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o notarima i ostalih šest zakona, faktički izvršava presude Ustavnog suda Federacije BiH i to na način da poštuje dva naprijed navedena ustavna principa, i ukida monopolski položaj jedne profesije.

- Bitno je naglasiti da su Presude Ustavnog Suda FBiH donijete u korist građana, a ne u korist bilo koje struke i grupacije. Također, je bitno naglasiti da ovaj način javno bilježničke, notarske službe, kako se to sada predviđa Izmjenama i dopunama Zakona o notarima i drugim vezanim zakonima Federacije BiH, postoji od 1993. godine u Republici Hrvatsko i Sloveniji, koje su u Evropskoj uniji, zatim u Srbiji, Crnoj Gori. Sistem funkcionira i nema pravnog haosa. Ne znamo zbog čega bi to bilo u Federaciji BiH. Nadamo se da će odnosi između Advokatske komore FBiH i Notarske komore FBiH i dalje ostati na nivou kolegijalnog uzajamnog poštovanja i saradnje - stoji u saopćenju predsjednika Advokatske komore FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.