open-navfaktor-logo
search
Sjednica GV 5. februara
Gradonačelnik Mostara: SDP podržao Irmu Baraliju, sutra sastanak Koalicije za Mostar i BH Bloka
Gradski odbor SDP-a Mostar na večerašnjoj sjednici donio je odluku da će podržati vijećnicu Naše stranke Irmu Baraliju kao kandidatkinju za gradonačelnicu Mostara.   
02.02.2021. u 22:23
get url
text

- U javnosti se špekuliralo sa mojim imenom da ću biti kandidat za tu funkciju, ali nisam htio ništa govoriti o tome u javnosti, dok se ne usvoji zvanična odluka na organima SDP-a. Ja sam predložio da Irmu Baraliju podržimo kao kandidatkinju za gradonačelnicu i taj prijedlog je prihvaćen - kazao je za Faktor predsjednik mostarskog SDP-a Arman Zalihić. 

VEZANI TEKST - Izetbegović: Ne postoji dogovor sa Čovićem, gradonačelnik Mostara treba biti dr. Zlatko Guzin

Dodao je da će se tek na samoj konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća 5. februara pokazati ko ima šanse da bude izabran za gradonačelnika, te da se ne usuđuje predviđati ishod. 

- To je zadnja tačka dnevnog reda, a da li će doći do nje zaista sada ne bih mogao ništa reći. Da li će neko zatražiti prekid sjednice prije te tačke ili će se ići u prvi krug glasanja, pa nakon toga biti prekinuta sjednica...sve je moguće - navodi on. 

Sutra u 12 sati, potvrdio nam je Zalihić, je sastanak Koalicije za Mostar i BH Bloka.

- Dobili smo poziv Koalicije za Mostar, mi smo spremni razgovarati sa svima, međutim to u startu ne znači ništa i vidjet ćemo u kojem će to pravcu ići - naglasio je on. 

Kandidat Koalicije za Mostar za gradonačelnika je Zlatko Guzin. HDZBiH, kako je to već najavio predsjednik ove stranke Dragan Čović, je Mario Kordić. 

Za izbor novog gradonačelnika potrebna je dvotrećinska većina u Gradskom vijeću, odnosno 24 vijećnika. Ako nakon dva izborna kruga niti jedan od kandidata ne dobije potrebnu dvotrećinsku većinu, u posljednjem krugu dovoljna je natpolovična većina, odnosno 18 vijećnika.

U slučaju da u posljednjem krugu dva preostala kandidata dobiju isti broj glasova, gradonačelnik će postati mlađi kandidat.

HDZBiH ima 13 vijećnika, HRS tri, Koalicija za Mostar 11, Bh. blok šest, Prva mostarska partija i koalicija "Ostajte ovdje" po jednog.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.