open-navfaktor-logo
search
Bosanski franjevac
Fra Bojić: Hrvatstvo koje zastupa Čović je jednostrano, HDZ-ov prijedlog Izbornog zakona je diskriminatoran
Fra Drago Bojić, bosanski franjevac, teolog i publicist, koji je doktorirao na području praktične teologije na Katoličkom fakultetu Univerziteta u Beču, nerijetko komentariše aktuelna društvena zbivanja u Bosni i Hercegovini.
31.07.2021. u 18:13
get url
text

Ovaj put je za Jutarnji.hr otvoreno govorio o Draganu Čoviću, Miloradu Dodiku, politici Hrvatske prema BiH, Izbornom zakonu...

- Prijedlog HDZ-a je diskriminatoran jer teritorijalizira prava ljudi i privilegira poziciju Hrvata, Bošnjaka i Srba ondje gdje su ti narodi u većini. Takav zakon bi politički pokopao prava bosanskih Hrvata u RS, ali i u većinskim bošnjačkim kantonima.

Isto bi doživjeli i pripadnici druga dva naroda ondje gdje su u manjini. To bi Bosnu i Hercegovinu pretvorilo u trostruku etnokraciju, u neku vrstu bošnjačko-hrvatsko-srpske konfederacije čime bi se samo dodatno zakomplicirali odnosi u ovoj državi. Tim prijedlogom bila bi sahranjena ideja građanske BiH - smatra Bojić.

Osvrnuo se i na odnos prema BiH predsjednika i premijera Hrvatske, Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića.

- Politika koju vode Plenković i Milanović deklarativno je naklonjena BiH, ali u praksi ponekad nije tako. Sadašnja hrvatska politika prema BiH je hercegovinizirana i u političkom smislu svedena na teritorij Herceg-Bosne.

Zbog toga s pravom negoduju u Sarajevu koji je glavni grad BiH i to bi morala biti najvažnija politička adresa za hrvatske političare. S druge strane, hrvatstvo koje zastupa Čović je jednostrano jer ne uzima u obzir prava i interese Hrvata iz Bosne, iz Sarajeva, Banja Luke, Tuzle, Zenice, Travnika, Jajca, Žepča i drugih sredina u kojima žive Hrvati - naglašava Bojić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.