open-navfaktor-logo
search
Užasni zločini
Fikret Grabovica o stanju u Gazi: Nemaju obzira ni prema nedužnoj djeci
Fotografije i snimci razaranja Gaze i ubijene djece ovih dana ponovo su u žiži svjetske javnosti zbog napada izraelskih snaga u kojima je život izgubilo najmanje 197 osoba, a ranjeno 1.235 ljudi. Među poginulim je 58 djece i 34 žena.
17.05.2021. u 12:07
get url
text

Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995., kojem je 11-godišnja kćerka Irma ubijena u eksploziji granate u opkoljenom Sarajevu 20. marta 1993. godine, poručio je da je potresno kada gleda izvještaje koji ovih dana dolaze iz Gaze i fotografije ubijene djece.

- Gledajući izvještaje iz Gaze i sve ono što se događa posljednjih sedam, osam dana, mene i roditelje ubijene djece opkoljenog Sarajeva vraća u taj period 1992-1995. godina kada je ovdje također izvršena brutalna agresija, kada je ovaj grad bio u blokadi što ne pamti civilizacija. Kada su djeca brutalno ubijana, slično kao što se dešava ovih dana u Gazi. I zaista, ja veoma teško gledam te izvještaje, neke i propuštam jer to je nešto što čovjeka toliko potresa, da ne može da vjeruje da se u 21. vijeku tako nešto događaja, a posebno da stradaju nevina djeca - izjavio je Grabovica.

Ne može da vjeruje da su "Izraelci zaboravili period iz '40-ih godina prošlog vijeka kada se njima nešto slično dešavalo".

- Kada su nacisti, fašisti željeli da ih unište i kada su ubijali njihov narod, bez obzira na spol, uzrast... Željeli su da ih unište, da ne postoje. Sve to su zaboravili i danas nemaju obzira ni prema nedužnoj djeci u Gazi. Tamo se dešava horor, stanje u kojem roditelji i svi oni koji bi željeli da zaštite svoju djecu, nisu u prilici da ih zaštite - istakao je Grabovica.

Također, ne može da vjeruje da su svjetske sile, Ujedinjene nacije (UN), svi oni koji su mogli nešto da učine, dozvolili da se tako nešto događa u 21. vijeku.

- Želim da pozovem, zamolim sve one koji mogu, a još nisu ništa učinili, posebno američkog predsjednika Joea Bidena, da iskažu empatiju, ako ništa prema toj djeci u Gazi, da se ona zaštite i da prestane ubijanje nevinih - poručio je Grabovica.

Podvukao je i paralelu između dešavanja '90-ih godina u BiH i danas dešavanja u Gazi kada je u pitanju pasivnost svjetskih sila.

- Sve je to isti scenarij. Sigurno se može reći da je fašizam na djelu jer takvo ubijanje, razaranje, brutalno uništavanje jednog naroda, to može samo fašizam da čini. Može se povući paralela između onoga što se '90-ih godina dešavalo ovdje i ovog što se danas dešava u Gazi. Međutim, to je politika, to su neki interesi koje mi obični ljudi ne možemo da razumijemo. Nama, običnim ljudima, civilizacijske vrijednosti i životi su najvažniji. Neshvatljivo je da se iz bilo kojeg interesa može ubijati na takav način, posebno djeca - pojasnio je Grabovica.

Vidno potresen podsjetio je na kćerku Irmu, koja je ubijena kada je imala 11 godina.

- Ubijena je tokom igre, dok je bila sa prijateljicama van stana. Granata ju je ubila. Većina djece je ubijena na taj način tokom opsade Sarajeva. Na nekim lokacijama je, u jednom trenu, ubijeno po petero, šestero, sedmero djece. Meni je to strašno, tužno, tragično...Neke izvještaje ne mogu ni da gledam. Grozno, posebno nama roditeljima kojima su ubijena djeca jer mi nosimo posebnu bol, bez obzira što je to bilo prije 25 i više godina - ispričao je Grabovica.

Tokom opsade Sarajeva ubijeno je više od 14.000 ljudi, od čega 1.601 dijete. Svako deseto dijete ubijeno je iz snajpera.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.