open-navfaktor-logo
search
Pojačan nadzor
Federalni inspektori na terenu izrekli 14.000 KM kazni zbog nedozvoljene visine marži
Od 12. do 20. oktobra, u okviru kontrole primjene odluke Vlade Federacije o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode, Federalni tržišni inspektorat izvršio je 55 inspekcijskih nadzora, kazao je za Faktor Elmir Ramić, glavni federalni tržišni inspektor.
30.10.2023. u 07:58
get url
text

VEZANI TEKST - Cijene i dalje "divljaju", trgovački lanci lako plate kazne, ograničavanje marži ne donosi rezultat

Utvrđeno je 14 prekršaja, te je izdato 23 prekršajna naloga s finansijskim teretom od 13.750, 00 KM.

- U nadzorima je učestvovalo sedam federalnih tržišno, turističko-ugostiteljskih inspektora, a prekršaji su utvrđeni kod devet pravnih i pet fizičkih lica - kazao je Ramić.

Podsjetimo, osim federalnih na terenu su i kantonalni tržišno-turistički inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS koji provjeravaju pridržavaju li se trgovci ograničenja marži za 15 osnovnih namirnica.

Zbog nepridržavanja, kantonalni inspektori u proteklom periodu izvršeno su 53 inspekcijska nadzora, a izdali su 32 prekršajna naloga u ukupnom novčanom iznosu od 19.750,00 KM.

Odluka o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utrvđivanjem maksimalne visine marži, koja je usvojena na sjedinici Vlade FBiH 04. novembra na snazi do kraja 2023. godine.

VEZANI TEKST - Inspektori u Federaciji BiH kreću u provjeru visine marži za određenih 15 proizvoda

Podsjetimo, za ovih 15 namirnica Vlada FBiH je ograničila maržu do kraja godine: pšenično brašno tip 500, pet i 25 kilograma, hljeb polubijeli pšenični 100 posto od 400 i više grama, jestivo suncokretovo ulje od litar, so od kilogram, šećer kristal bijeli od kilogram, makaroni 400 grama, riža dugo zrno 800 grama, litar UHT kravlje mlijeko od 2,8 posto mliječne masti, pakovanje bez čepa, jogurt od litar 2,8 posto mliječne masti.

Među proizvodima obuhvaćenim ovom odlukom su i biljni margarin 250 grama, svježa konzumna jaja M klase 30 komada, cijelo pile u kesi kilogram, svježa juneća rebra s kostima kilogram, deterdžent za veš u prahu tri kilograma i deterdžent za suđe tečni litar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.