open-navfaktor-logo
search
Lideri potpisali, dogovora nema
Evropski zakon treći put skidaju s dnevnog reda, obrazloženja različita: Je li zahtjev za "izbacivanje" stranih sudija sitnica
Nacrt zakona o sudovima Bosne i Hercegovine treći put je skinut s dnevnog reda sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine na zahtjev SNSD-ovog Staše Košarca, ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i zamjenika predsjedavajuće Vijeća ministara.
16.09.2023. u 07:47
get url
text

VEZANI TEKST - "Pao" dogovor partnera, danas imenovanje SNSD-ovog Srđana Amidžića za ministra finansija BiH

Razlog je što iz SNSD-a, uprkos dogovoru lidera vladajućih stranaka, usvajanje ovog zakona uvjetuju usvajanjem zakona o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine kojim bi strane sudije bile "izbačene" iz Ustavnog suda.

Isti uvjet bio je postavljen i kada je prošle sedmice zakon o sudovima skinut s dnevnog reda Vijeća ministara, a s obzirom na to da su očito partneri u vlasti i dalje neusaglašeni, postavlja se i pitanje da li se samo želi stvoriti privid pa se zakon opet u četvrtak našao na dnevnom redu da bi potom opet bio povučen.

Prvi put je ovaj "evropski" zakon, koji je jedan od prioriteta na putu ka EU, bio pred ministrima prošli mjesec. Dan ranije su lideri vladajućih stranaka, uključujući i SNSD-ovog Milorada Dodika, održali sastanak, dogovorili i potpisali između ostalog da se ide na usvajanje zakona o sudovima. Nije spomenut zakon o Ustavnom sudu.

No zakon o sudovima je tada prvi put povučen uz nemušto obrazloženje da su se uoči sjednice Vijeća ministara pojavile određene nedoumice, mada su se lideri stranaka "Trojke" (SDP, Naša stranka i NIP), HDZ-a i SNSD-a jasno dogovorili da zakon bude usvojen u Vijeću ministara. I ne samo to, nego su potpisali da u roku ne dužem od deset dana bude održana sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i usvojen, između ostalih, zakon o sudovima. Od tada je prošlo više od 20 dana.

VEZANI TEKST - Konakovićevo objašnjenje "skretanje pažnje": Zašto je sporan predloženi zakon o sudovima BiH

Uz to, nacrt zakona već je određeno vrijeme na raspolaganju ministrima da bi se odjednom uoči sjednice javile nedoumice.

Zakon o sudovima ponovo je predložen na dnevni red Vijeća ministara prošle sedmice i opet je povučen. Ovoga puta Košarac je kazao da im, prvo, ne odgovara naziv jer smatra da to treba biti zakon o sudu, a ne o sudovima, a drugo da se ne može usvajati bez da se ne usvoji zakon o Ustavnom sudu. Povuklo se i pitanje sjedišta višeg suda.

Između dvije sjednice Vijeća ministara održan je još jedan sastanak delegacija stranaka koje čine vlast. Na njemu ništa konkretno nije dogovoreno.

I opet u četvrtak slična priča i pitanje kakvi se sada ustupci prave u tajnosti.

Uz napomenu da se zakon radi 12 godina, Davor Bunoza (HDZ), ministar pravde Bosne i Hercegovine, je nakon posljednje sjednice Vijeća ministara BiH kazao da je zakon, ovaj treći put, povučen zbog usaglašavanja sitnica, pa je među sitnicama nabrojao definicije, naziv suda, sjedište, krivične nadležnosti.

VEZANI TEKST - Na zahtjev Košarca sa dnevnog reda VMBiH povučen Nacrt zakona o sudovima BiH

Upravo su nadležnosti bile glavni razlog za niz kritika međunarodnih institucija, nevladinog sektora, pravnika, VSTV-a, na račun predloženog teksta zakona.

Bunozu je demantovao Staša Košarac napisavši na svom Twitter nalogu da je na njegov zahtjev povučen zakon o sudovima uz daljnje "obrazloženje" da nijedan drugi zakon neće biti razmatran dok ne bude definiran zakon o Ustavnom sudu, što baš i nije "sitnica".

Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjednik Naroda i pravde, između ostalog je nakon posljednje sjednice Vijeća ministara dao pomalo čudnu izjavu / obrazloženje - da su zahvaljujući pisanju medija uviđeni neki nedostaci u prvom prijedlogu zakona o sudovima?! Uprkos tome što na zakonu rade ili bi trebali raditi, stručnjaci, što je rađen godinama, što su od stručne javnosti dobili preporuke, što su tekst zakona pred sobom imali svi ministri i njihovi stručnjaci, koji primaju plaće...

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.