open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Emine Erdogan posjetila Tunel spasa, Maarif škole i Centar Vladimir Nazor
Emine Erdogan, supruga turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, posjetila je danas sarajevski Tunel spasa, Maarif škole u Sarajevu (Maarif Schools of Sarajevo) i Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Vladimir Nazor.
06.09.2022. u 16:46
get url
text

Emine Erdogan, koja je u pratnji predsjednika Erdogana boravi u posjeti Bosni i Hercegovini u okviru regionalne turneje, tokom boravka u Sarajevu posjetila je Tunel spasa, koji je tokom rata podzemnim putem ispod aerodromske piste povezao Dobrinju i Butmir, dvije teritorije koje su bile pod kontrolom Armije RBiH.

Prvoj dami Turske koja se fotografirala s posjetiocima tokom obilaska Tunela, uručen je poklon koji simbolizira jedina vrata Sarajeva u svijet tokom opsade.

- Posjetila sam Tunel spasa, jedan od simbola bosanskog rata koji je duboko dotakao naša srca. Tunel, koji je postao svjetlo za narod Bosne donosi i pravo i gorko lice historije - napisala je Erdogan na društvenim mrežama.

Emine Erdogan je u društvu Vildane Džaferović, supruge predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića, posjetila i Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Vladimir nazor i prisustvovala svečanom otvaranju "senzorne sobe" koju je u toj ustanovi izgradila Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA).

Učenici su tim povodom priredili i posebnu priredbu, a prisustvovala je i ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota - Muminović, koja je pozdravila dolazak prve dame Turske. 

- Sretni smo zbog svega što Turska čini za Bosnu i Hercegovinu, ali posebno smo zahvalni što ne zaboravljate i najosjetljivije kategorije djece - rekla je Hota - Muminović.

Erdogan se zahvalila domaćinima na dobrodošlici i na uspješno realiziranom projektu.

Direktorica Centra Vladimir Nazor Maida Idrizović je informirala goste o aktivnostima koje ta ustanova provodi i kazala da je to škola koja radi po najvišim evropskim standardima. Svečanosti je prisustvovao i predsjednik TIKA-e Serkan Kayalar.

Emine Erdogan danas je posjetila i Maarif škole u Sarajevu, gdje su je učenici dočekali sa zastavama Turske. 

Razgovarala je s najmlađim polaznicima te obrazovne ustanove, a učenici su priredili i poseban program dobrodošlice. Posjeti je prisustvovao je i čelnik Turske fondacije Maarif Birol Akgun.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.