open-navfaktor-logo
search
Na oktobarskim računima
Elektroprivreda BiH: Povećana naknada za obnovljive izvore energije
Domaćinstva i firme u za oktobar će dobiti nešto veće račune, jer je Vlada Federacije BiH donijela odluku da poveća iznos naknade za obnovljive izvore energije.
15.10.2020. u 14:39
get url
text

Vlade Federacije BiH, 24. septembra, donijela je Odluku o utvrđivanju jediničnog iznosa naknade za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije za četvrti kvartal 2020. godine, u visini  0,004727 KM/kWh, bez obračunatog PDV-a. 

Iznos naknade povećan je duplo za četvrti kvartal, u odnosu na iznos koji je važio za drugi i treći kvartal 2020 godine. Tada je, od aprila do septembra naknada iznosila 0,002555 maraka po kilovat satu, bez obračunatog poreza na dodanu vrijednost od 17 posto.

Potrošač koji mjesečno prije poskupljenja naknade za obnovljive izvore energije dobijao račun za potrošenu struju od 50 maraka, mjesečno je plaćao naknadu 0,40 maraka, a po novom će plaćati oko 0,70 maraka.

- Navedena Odluka Vlade FBiH se odnosi isključivo na visinu naknade za obnovljive izvore, dok cijena električne energije ostaje ista za sve korisnike univerzalne usluge, odnosno, za potrošače iz kategorije domaćinstava i ostale potrošnje na niskom naponu. Novac prikupljen po ovom osnovu Elektroprivreda BiH u cjelokupnom iznosu preusmjerava Operatoru za obnovljive izvore i efikasnu kogeneraciju – kazali su iz Službe za komunikacije Elektroprivrede BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.