open-navfaktor-logo
search
Vlada KS
Ekspert Šteta: Ima li ministar fakultetsku diplomu?
Prilikom imenovanja Vlade Kantona Sarajevo jedno od pitanja koje se postavilo jeste i to koji je fakultet završio ministar saobraćaja Adnan Šteta, koji je i u ranijem mandatu obavljao ovu funkciju.
14.01.2021. u 16:51
get url
text

Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Haris Zahiragić je na sjednici prije imenovanja nove Vlade upitao šta je Šteta po struci, koji je fakultet završio i na kojem univerzitetu je diplomirao.

Odgovor na to pitanje tokom sjednice nije dobio.

Zahiragić za Faktor ističe kako mu na to pitanje iz nekog razloga niko nije odgovorio.

Pred zastupnicima su prije imenovanje Vlade bile biografije svih ministara u Vladi KS, pa je tako navedeno kako je ministar privrede KS Adnan Delić završio fakultet sporta, ministar zdravstva KS Haris Vranić diplomirao je na Medicinskom fakultetu, ministar kulture i sporta Samir Avdić je također zavšio DIF, ministar privrede Davor Čičić je diplomirao na ekonomskom fakultetu i tako redom, ali za ministra Štetu je navedeno kako je "ekspert iz oblasti ekonomije".

Pa se postavlja logično pitanje gdje je ekonomsko znanje, a i titulu eksperta stekao Šteta.

Navedeno je bogato radno iskustvo, ali opet bez navedenog zvanja.

Upitali smo sekretara Vlade KS kako je prijavljen ministar Šteta, sa kojom završenom školskom spremom se vodi kao uposlenik Vlade KS, i sa fakultetskom diplomom kojeg fakulteta.

Kazali su nam kako sekretar nije nadležan za ta pitanja te su naš upit proslijedili Press službi Vlade KS. Do objave ovog teksta odgovor na upit nismo dobili.

Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Samir Suljević iz SDP-a, stranke koja je na ovu funkciju i predložila Štetu, kazao je kako ne zna koji je fakultet završio.

VEZANI TEKST - Forto: Ministar će brinuti i o 900 krava; Zahiragić: Ovo je kandidatura za predsjednika razreda, ne premijera

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo vrši reviziju diploma zaposlenih u javnom sektoru u Kantonu Sarajevo, te smo zatražili odgovor direktora ovog Ureda Erduana Kafedžića, da li je izvršena provjera diploma ministara u Vladi KS.

- Revizija diploma je aktivnost od javnog interesa, imajući u vidu da se plaće zaposlenih u javnom sektoru isplaćuju iz budžeta kojeg pune svi poreski obveznici, uključujući i građane Kantona Sarajevo – kaže Kafedžić.

Ističe kako je riječ o iznimno obimnom poslu koji obuhvata provjeru oko 40.000 diploma (visokoškolskih i srednjoškolskih).

- Efikasnost i uspješnost ove aktivnosti ne zavisi isključivo od Ureda, nego i od obrazovnih institucija kojima se Ured obraća za provjeru podataka o diplomama. Što se tiče provjere diploma članova Vlade Kantona Sarajevo, s obzirom na to da je trenutna Vlada nedavno imenovana, 5. januara 2021. godine, u narednom periodu Ured će pokrenuti provjeru diploma članova Vlade KS. U toku dosadašnjeg postupka revizije diploma, Ured je uputio krivične prijave Kantonalnom Tužilaštvu Kantona Sarajevo za ukupno 18 osoba, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo "krivotvorenje isprave" iz člana 373. Krivičnog zakona FBiH. Kako se radi o krivičnim prijava podnesenim u skorije vrijeme, još uvijek nemamo nikakave povratne informacije iz Kantonalnog Tužilaštva – kaže Kafedžić.

Dakle, Šteta je drugi put član Vlade KS, a ni Ured još nije provjerio ima li ministar validnu diplomu i da li uopće ima diplomu. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.