open-navfaktor-logo
search
Izborni zakon BiH
Eichhorst: Žalimo što nije došlo do dogovora, ponovo je sve na liderima ove zemlje, ali izbori se moraju održati
Direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst potvrdila da su pregovori lidera i predstavnika bh. stranaka o izmjenama Izbornog zakona BiH, reformi Ustava Bosne i Hercegovine u prisustvu predstavnika međunarodne zajednice u Sarajevu propali. 
20.03.2022. u 13:41
get url
text

Ona je kazala kako se ipak izbori u Bosni i Hercegovini moraju održati i da građani imaju pravo izaći na birališta. 

Kazala je da se na pregovorima razgovaralo o modelu izbora dva člana Predsjedništva BiH iz Federacije.

- Politički subjekti po prvi put od Daytona su razgovarali o pitanju funkcionalnosti FBiH, utvrđivanju mehanizma deblokada, načinu imenovanja delegata Doma naroda FBiH. Mi nemamo sumnje koliko su ova pitanja teška i koliko je teško doći do dogovora.

I parlamentarne stranke su bile pozvane da razgovaraju, međutim neki su donijeli odluku da neće učestvivati u pregovorima. Stranke koje su učestvovale u ovim pregovorima nisu postigle saglasnost, nažalost šansa je propuštena. Sva pitanja su iscpljena, nema konsenzusa - kazala je Eichhorst i dodala:

- Što se tiče provedbe presuda Evropskog suda za ljudska prava, ova zemlja ima obavezu to da uradi. Moram kazati kako je bilo dosta iskoraka u vezi sa modelom dva člana Predsjedništva sa područja FBiH, razgovarano je i o funkcionalnosti FBiH. Politički lideri jesu usaglasili mehanizme deblokade kod imenovanja Vlade FBiH i imenovanja članova Ustavnog suda, ostala je sporna nadležnost Doma naroda, izbora delegata u Domu naroda.

Dodale je da je prisutno neslaganje stavova HDZ-a i SDA.

- Mi kao medijatori smo iscrpili sve da dođe do konsenzusa. Ovo predstavlja gubitak prilike da se riješe pitanja koja su mogla približiti BiH Evropskoj uniji. To se događa kada se fokus stavlja na kratkoročne umjesto dugoročnih prespektiva građana. Mi kao medijatori možemo izraziti žaljenje.

Sa ovakvim promjenama bila je prilika da se iskaže spremnost za kompromis i postizanje konsenzusa. Time smo iscrpili svoje mogućnosti i dalje je na domaćim liderima. Ključno je da se održe predstojeći izbori, građani imaju pravo da izađu na birališta, Evropska unija će na tome insistirati - poručila je Eichhorst.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.