open-navfaktor-logo
search
Dvodnevna posjeta
Eichhorst s članovima Predsjedništva BiH: Neke zemlje članice EU-a ublažile raniji kritički pristup
Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine sastali su se danas s izvršnom direktoricom za Evropu u Evropskoj službi za vanjske poslove Angelinom Eichhorst, koja je stigla u dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini.
06.02.2024. u 21:11
get url
text
Angelina Eichhorst s članovima Predsjedništva BiH
Angelina Eichhorst s članovima Predsjedništva BiH

VEZANI TEKST - Ublaženi uvjeti: Eichhorst stigla u BiH, kaže da za "zeleno svjetlo" trebaju tri zakona i saradnja s Frontexom

- Članovi Predsjedništva BiH su potvrdili da je vanjskopolitički prioritet Bosne i Hercegovine da postane punopravna članica EU-a, iznoseći jedinstven stav da je od izuzetne važnosti da Bosna i Hercegovina u martu dobije odluku Evropske komisije o početku pregovora o pristupanju EU. Smatraju da je to u interesu, ne samo Bosne i Hercegovinu, nego i regiona i Evropske unije. 

Informišući gošću o naporima koje su domaće vlasti i institucije u Bosni i Hercegovini učinili u proteklom periodu u ispunjavanju obaveza na evropskom putu, članovi Predsjedništva BiH izrazili su nadu da će do marta biti ispunjeni i ostali kriteriji kako bi bila obezbijeđena podrška zemalja članica EU-a otvaranju pregovora o pristupanju EU - saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Navedeno je da su pozdravili su odluku Evropske komisije o donošenju novog Plana rasta za Zapadni Balkan kojim je predviđeno daljnje ekonomsko usklađivanje Zapadnog Balkana, kroz zajedničko jedinstveno tržište, s jedinstvenim tržištem EU-a.

VEZANI TEKST - Krišto se požalila: Iz RS-a minirali sjednicu tima za izradu Plana reformi

Eichhorst je istakla da su u Briselu svi iskreno opredjeljeni da pomognu Bosni i Hercegovini u ispunjavanju preostalih obaveza kako bi u martu bila donesena odluka o početku pregovora o pristupanju Evropskoj uniji.

Navela je da su neke zemlje članice EU-a ublažile svoj ranije izražen kritički pristup prema Bosni i Hercegovini.

- Naglašavajući da treba iskoristiti trenutni povoljan trenutak za dobijanje početka pregovora, ona je rekla da konačne odluke vezane za preostale obaveze do marta moraju da donesu lideri u BiH - dodaje se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.