open-navfaktor-logo
search
Ventilacioni koridori u KS
Efendić : Pozivam Kapidžića da podnese ostavku, visoke zgrade mu nisu smetale dok je projektovao Avazov toranj
Načelnik Općine Novi Grad, Semir Efendić, na današnjoj pres-konferenciji održanoj u prostorijama Općine, pozvao je ministra prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, Faruka Kapidžića, da podnese ostavku.
19.08.2020. u 13:47
get url
text

Inicijalna kapisla za ovakvu izjavu bila je poruka koju je ministar uputio općinama da će "14 urbanističkih planova morati uskladiti sa Studijom o urbanim ventilacionim koridorima i utjecaju visokih zgrada", a što je Efendić nazvao "uvođenjem reketa".

- Nakon objave u Službenim novinama svim općinama je poslata instrukcija da se pokrene izmjena regulacionih planova i zabrani gradnja. Ne može se podzakonskim aktima derogirati zakon, takve odluke su neprovodive. Pitao sam premijera Maria Nenadića kako je donesena odluka koja je podzakonski akt, a suprotna je zakonu koji je na snazi. Rekao mi je da nije uspio upratiti odluke koje prolaze na Vladi zbog puno posla vezanog za koronavirus. Rekao je da će se o tome još razgovarati i svi načelnici su tražili sastanak- istakao je Efendić na početku svog obraćanja.

Objasnio je da odgovornost za bilo kakve posljedice provedbe instrukcije ministra snose općine jer se Kanton Sarajevo u studiji ogradio od odgovornosti, te da kako je glavni argument za promjene u Sarajevu pomenuta studija, iza koje stoji međunarodna agencija koju je Vlada KS odbrala direktnim putem pod velom tajne.

{$galerijaFotografija}

Studija, kako je istakao Efendić, preporučuje da se ograniči gradnja uz ventilacione koridore, a to je 400 metara za jedan i 400 za drugi koridor, što znači da se blokira 240 hektara prostora u Novom Gradu.

- Prema studiji je moguće na hiljadu kvadrata graditi samo mali objekat na dva sprata, a to niko ne bi htio graditi. Zabrana gradnje neće riješiti problem sa zagađenjem zraka, i nema smisla zaustavljati je. Pozadina svega ovoga nije zagađenje nego blokada grada iznutra, uvođenje sofisticiranog načina reketa za sve one koji bi htjeli da grade. Prvo bi im se reklo da ne mogu graditi, pa bi onda resorno ministarstvo nekim kompjuterskim simulacijama odlučilo gdje se smije graditi. Treba riješiti individualna ložišta i zabraniti korištenje uglja, kao i druge probleme, poput gradske deponije i otpadnih voda. To je posao ministra Faruka Kapidžića i ministarstva, umjesto da zaustave razvoj i izgradnju u Sarajevu- izričit je bio Efendić.

Upitao je i kako ministar Kapidžić sada smatra problemom izgradnju visokih objekata, što mu nije bilo problem dok je projektovao Avazov toranj.

Govorio je i da je u planu da se u Novom Gradu gradi prva privatna bolnica koja će koštati 60 miliona KM, te da Općina to neće spriječiti. Riječ je o projektu ASA Holdinga i partnera, koji je uradio Medicinski univerzitet iz Beča, a direktni partner bi trebala biti kompanija Simens.

- Mi sada to trebamo odbiti iako je regulacioni plan važeći, iako bi nam ta bolnica pomogla u situacijama poput one u kojoj se nalazimo. Mi ćemo izdati urbanističku saglasnost i pozivam Vladu i ministra da se ne igraju zaključaka jer ćemo biti na meti kompanija koje imaju dokumentaciju, a ne mogu graditi. To će izazvati haos koji nam ne treba, imamo puno većih problema na kojima trebamo raditi. Pozivam Vladu da urazumi ministra ili ministra da podnese ostavku jer se nezakonito pokušavaju uplitati u ono što mi radimo- poručio je Efendić.

Također, poručio je i da neće odustati od planiranih projekata, između ostalih ni Kongresnog centra na čijem rješenju su radili svjetski stručnjaci pod vodstvom naših najboljih arhitekata.

IMG_20200819_120644.jpg
1 od 15
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.