open-navfaktor-logo
search
Privreda i zapošljavanje
Efendić: Općina Novi Grad lider je u razvoju u cijeloj Bosni i Hercegovini
Na novogodišnjoj press konferenciji načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić kazao je da je Općina na čijem je čelu već treći mandat lider u BiH kada je riječ o razvoju.
31.12.2020. u 15:22
get url
text
Semir Efendić
Semir Efendić

U Centru "Safet Zajko", Efendić je istakao da je uspješno provedena Strategija razvoja Općine Novi Grad koja je usvojena 2014. godine, a koja se završava s 2020. godinom. Prvi cilj ove strategije bio je osigurati konkurentnu privredu koja generiše nova radna mjesta na području Općine Novi Grad, a koji je, prema riječima Efendića, uspješno ostvaren.

- Općina Novi Grad u Federaciji BiH učestvuje s 5,4 posto radne snage, dok u broju zaposlenih to iznosi 7,6 posto. Broj zaposlenih u Novom Gradu na dan 21. decembar 2020. godine iznosio 39.749, što je najveći broj u Federaciji BiH, a slijedi Grad Tuzla sa 31.000, zatim Mostar sa 28.000, Zenica sa 27.000, Općina Novo Sarajevo sa 23.000... U prosjeku je u Novom Gradu proteklih osam godina broj zaposlenih u Novom Gradu povećavan za 1.000 - istakao je Efendić.

Osvrćući se na protekle Lokalne izbore Efendić je kazao da će novo Općinsko vijeće usvajati novu strategiju razvoja za naredni period.

- Nadam se da će taj period biti uspješan kao i ovaj prethodni. Liderska pozicija Općine Novi Grad ostvarena je zahvaljujući poduzetnicima, radnicima, ali i penzionerima, studentima i đacima iz ove općine koji su doprinijeli razvoju naše zajednice. Razvoj je ostvaren zahvaljujući i velikim općinskim ulaganjima u infrastrukturu, ali i ulaganjima privrede u izgradnju poslovne i stambene infrastrukture. Općina Novi Grad postala je poželjno mjesto za sve investitore i jedina u Kantonu Sarajevo koja posjeduje takozvani BFC (Business Friendly Ceritficate) međunarodnih organizacija, a koji potvrđuje da je ovo Općina čija vrata su otvorena za sve koji žele raditi i poslovati - rekao je Efendić.

Govoreći o novim općinskim projektima, Efendić je istakao trend rasta autoindustrije na području Rajlovca, uz najavu otvorenja novih pogona za proizvodnju autodijelova u ovom naselju, gdje su planirana nova zapošljavanja. Kao još jedan važan projekt, Efendić je podsjetio da u Novom Gradu uskoro počinje izgradnja i privatne Opće bolnice, a koja će također zapošljavati stotine visokoobrazovanih medicinskih kadrova.

U cilju razvoja poticajnog poslovnog okruženja Općina je nastavila, shodno mogućnostima, ulagati u jačanje infrastrukture u poslovnim zonama i to izgradnjom dijela primarnog sistema odvodnje oborinske vode – trasa 3 za područje Briješća i poslovnih zona Bačići i Donjeg Telalovog polja i sanacijom pristupne saobraćajnice za industrijsko - poslovnu zonu Donje Telalavo polje.

Realizovan je projekat izgradnje vodovodne mreže u privrednoj zoni Bačići. Asfaltirana saobraćajnica u dužini od 270 metara sa dvije saobraćajne trake, koja je bila u veoma lošem stanju, a za koju su privrednici istakli da treba biti prioritet u rješavanju. Očišćeno i uređeno 700 metara korita i obala Miljacke, od Tržnog centra Wisa do željeznog mosta u Bačićima kao preventivna mjera nastanka poplava.

Završena je rekonstrukcija glavne saobraćajnice u ulici Rajlovačka cesta kao i dva kraka ove ceste kroz industrijsku zonu. Urađena kompletna zamjena dotrajale vodovodne mreže. Puštena je u rad novoizgrađena 110-kilovoltna transformatorska stanica, te je tako dugoročno osigurano snabdijevanje ovog područja sa električnom energijom. Okončana rekonstrukcija 1.400 metara distributivno - dovodnog cjevovoda DN 300 na potezu Butile–Rajlovac, zaključio je načelnik Efendić

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.