open-navfaktor-logo
search
Oštra poruka
Duvnjak: Schmidte, dok pravite "desant" na FBiH, ovima iz RS-a što ruše državu ne smijete ništa, očito bitan je samo HDZ
Član Glavnog odbora Stranke demokratske akcije Jasmin Duvnjak i bivši šef Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, poručio je visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu nakon odluka koje je donio kako bi bilo poštenije da je donio kratkoročnu odluku "da Vladu FBiH 2022-2026. čine HDZ i Trojka bez obzira na njihovu brojnost, važeći Ustav FBiH i zakone".
28.04.2023. u 12:33
get url
text

Pitao je Schmidta do kada će primjenjivati duple standarde i da li je izdao civilizacijske i temljene vrijednosti Evropske unije.

Šta se sa aparthejdom i diskriminacijom u RS-u? 

- Kao građanin sam jako razočaran duplim standardima. Jeste li izdali civilizacijske i temeljne vrijednosti EU-a? Dok pravite "desant" na FBiH, entitetu RS i njihovim predstavnicima koji ne dolaze na posao, blokiraju državne institucije (Vijeće ministara i Parlamentarnu skupštinu BiH), prijete secesijom, ignorišu odluke Ustavnog suda BiH, a primaju novce poreznih obveznika ove zemlje, ne smijete ništa!

Snishodljivi ste prema negatorima genocida, rušiteljima ustavnog poretka države Bosne i Hercegovine i prema ljubiteljima Putina. Šta je sa aparthejdom i diskriminacijom u RS-u? Gdje je poštivanje države, gdje su državna obilježja u krajevima gdje vladaju HDZ i SNSD? Gdje su ljudska prava, osnovne slobode i građanska i politička prava jednaka za sve na teritoriji cijele zemlje. Zašto donosite parcijalne i neprincipijelne ad hoc odluke? Ima li i trun pravičnosti u odlukama koje se prilagođavaju odnosu političkih snaga i vrijede samo danas i nikada više u budućnosti - pita Duvnjak i dodaje: 

- Prilikom jednog otvorenog razgovora sa vama kazali ste mi da je nametanje 2.10.2022. godine (presuda Ljubić) samo početak i da ćete sve učiniti da se i druge presude implementiraju. No, očigledno ovdje je samo bitan HDZ i one koji su spremni plaćati fakture njihovih političkih ciljeva, parkirati u vlast, a za ostale je puno manje brige. Iako sam se trudio stvari sagledati u širokom i konstruktivnom okviru i kontekstu, ne mogu se oteti dojmu da su vaše odluke demokratski manjkave, pravno nekonzistentne i jednostavno zdravom razumu neprihvatljive i nezrele.

Duvnjak je poručio da se Ustav mora poštovati. 

Nadživjet će Bosna i Hercegovina i vas i nas 

- I da, SDA ne mora biti u vlasti. Ali se mora poštovati Ustav, mora postojati pravna sigurnost, moraju se poštovati ljuska prava. Ako već ne smije i ne treba biti iz nekih nepoznatih iracionalnih razloga SDA kao izborni pobjednik vlast, onda to otvoreno treba kazati i napisati. Bilo bi lakše i dostojanstvenije. Bilo bi ljudskije ako uopće za ovu riječ ima mjesta u aktuelnom političkom kontekstu. Ironično ili ne, u ovakvoj političkoj realnosti gdje se "demonkratskim metodama" nameću i degutantno preferiraju određene političke opcije, mnogo bi poštenije i shvatljivije bilo da ste kazali da u mandatu 2022-2026. Vladu FBiH čine HDZ i stranke "Trojke", bez obzira na njihovu brojnost u Parlamentu i bez obzira na sva važeća ustavna i zakonska pravila - rekao je Duvnjak i poručio:

- Bitna je država, bitni su građani. A preživjet će žilava i tisućljetna država Bosna i Hercegovina današnje kao i sve ranije izazove i prijetnje, nadživjet će i vas i nas.

A našem narodu i građanima Bosne i Hercegovine najbolju poruku još u teškim ratnim vremenima dao je prvi predsjednik Alija Izetbegović, pa da je ponovimo i da nam bude putokaz: "Budimo dostojanstveni, ponosni, odvažni. Izdajnike nikada ne zaboravimo".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.