open-navfaktor-logo
search
Stvari su ogoljene
Duvnjak: Raduje da je Murphy prozvao kočničara Čovića, HDZ pokušava na mala vrata u gasnom sektoru oživjeti tzv. Herceg-Bosnu
Jasmin Duvnjak, bivši predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, koji se dvije godine borio da se na dnevni red Doma naroda stavi tačka o Južnoj gasnoj interkonekciji, a što nikada nije učinjeno, pozdravio je kritike američkog ambasadora Michaela Murphya upućene Draganu Čoviću, predsjedniku HDZ-a zbog opstrukcija projekta Južna gasna interkonekcija.
23.06.2023. u 20:16
get url
text

Murphy je kazao da je Južna gasna interkonekcija trenutno jedini provodivi projekat koji bi omogućio da Bosna i Hercegovina prekine potpunu ovisnost o jednom izvoru za snabdijevanje prirodnim gasom, Rusiji.

VEZANI TEKST - Murphy: Čović blokira Južnu interkonekciju, izabrao je da slijedi sopstvene interese, a ne stanovnika FBiH

Američki ambasador je naglasio da da bi ovaj projekat osigurao nova radna mjesta i ekonomski rast Federacije BiH i Bosne i Hercegovine, ali da opstrukcije HDZ-a, Dragana Čovića sprečavaju da ovaj vitalni projekat ide dalje.

- Iako zakašnjela, reakcija uvaženog ambasadora SAD je dobrodošla. Nama su stvari postale jasne odavno. Ovako kako su sad identifikovali i prozvali kočničare ovog velikog projekta, jednog dana će shvatiti i prihvatiti da je ista ta politička opcija najodgovornija za sve političke opstrukcije i blokade u Federaciji BiH u posljednjih pet godina - govori Duvnjak za Faktor i dodaje:

- Svi upućeniji bi trebalo da znaju da su ustvari končničari strateškog projekta Južna gasna interkonekcija HDZ i Dragan Čović. Raduje ipak da je američki ambasador javno prozvao tog proruskog kočničara i političke faktore koji opstruiraju tako jedan bitan energetski projekat, bitan za osiguranje, oslobađanje od totalne plinske zavisnosti koju mi imamo u odnosu na Rusku Federaciju.

Duvnjak je na važnost Južne gasne interkonekcije ukazivao dvije godine i tražio da se ovaj zakon koji je usvojen u Zastupničkom domu FBiH, uvrsti u dnevni red Dom naroda Parlamenta FBiH, ali to se nikada nije dogodilo.

- Tražio sam da se ta tačka uvrsti na dnevni red. Bio je zajednički sastanak gdje su bili iz Vijeća ministara BiH, predstavnici HDZ-a, imali smo tvrdo obećanje a će se uvrstiti u junu prošle godine, evo godina je od tog obećanja koje su iznevjerili. Nakon tihih opstrukcija HDZ, potom veoma otvorenih, izjavio sam da su ovdje stvari ogoljene. Da ovdje HDZ pokušava na mala vrata da u gasnom sektoru oživi tzv. Herceg-Bosnu - kaže Duvnjak i dodaje:

- To je neprihvatljivo, kao i napraviti pandan preduzeću BH Gas koje već postoji, koji je nosilac projekta Južne gane interkonekcije. Zastupnički dom FBiH je usvojio ovaj zakon koji se osporava na Domu naroda FBiH. Neprihvatljvo je da se bilo kojem kantonu, ZHK, HNK, da mogućnost kroz zakon da budu neki drugi gasni operater i da bude na granici BiH i Hrvatske i da bude u vlasništvu većinskom jednog kantona ili neke općine. To je nepojmljivo nama iz SDA.

VEZANI TEKST - Zašto u Domu naroda FBiH još nije usvojen zakon o gasovodu kojim bismo se oslobodili ovisnosti o ruskom gasu

Vjeruje da će se izvršiti određeni pritisci da se realizira projekat Južna interkonekcija.

- Ovdje se radi o stvarima koje imaju i neke šire geostrateške posljedice kod opstrukcija ovakvih projekata. Nadam se da su prijatelji BiH i naši saveznici možda malo zakasnili ali prepoznali i otvoreno prozvali glavne kočničare ovakvog jednog projekta za BiH.

Jedini gasovod koji bi u ovom momentu bio alternativa ruskom plinu je ta Južna gasna linija, interkonekcija Hrvatska - BiH i da ga opstruira HDZ. Da ugrožava na taj način energetsku stabilnost naše zemlje, pogotovo u ne daj Bože u nekim vanrednim prilikama, što je začuđujuće. U FBiH živi dosta Hrvata dosta je preduzeća u Srednjoj Bosni, Hercegovini, to je vitalni nacionalni interes i hrvatskog naroda, svih građana i države da imamo alternativni gasovod. Zabrinjavajuća i neprimjerena je jedna ovakva opstrukcija - naglašava Duvnjak i zaključuje:

- Ovdje HDZ ustvari štiti samo svoje interese i određenih političkih krugova koji pokušavaju gospodariti kompanijom koja bi bila pandan BH Gasu, da otjelovljuju na neki način ili reinkarniraju tzv. Herceg-Bosnu i u ovom privrednom, energetskom sektoru.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.