open-navfaktor-logo
search
Obilježen Dan armije RBiH
Dudaković: Mi se nalazimo u orbiti gdje nema povratka, samo naprijed
Općina Novi Grad Sarajevo obilježila je Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine 15. april i 31. godišnjicu njenog formiranja, uz prigodan program i druženje sa borcima, veteranima, pripadnicima novogradskih i drugih ratnih brigada i MUP-a RBiH, ženama borcima, ratnim vojnim invalidima, članovima porodica šehida i poginulih boraca Armije RBiH, civilnim žrtvama rata, armijskim generalima, te brojnim gostima iz društvenog i javnog života.
16.04.2023. u 19:58
get url
text
Atif Dudaković
Atif Dudaković

Manifestacija obilježavanja jednog od najznačajnijih datuma u historiji Bosne i Hercegovine održana je u sportskoj dvorani "Ramiz Salčin", gdje je uz kulturno-zabavni program priređen i iftar za više od 1.000 boraca i gostiju.

Bila je to prilika da se podsjetimo kako se Armija RBiH hrabro i junački suprotstavila namjerama onih koji su željeli uništiti ovaj grad i ovu zemlju, da se sjetimo najhrabrijih sinova i kćeri BiH, koji su svoje živote položili za slobodu u kojoj mi danas živimo, odamo im počast, iskažemo poštovanje i zahvalnost za ono što su učinili za samostalnu, suverenu i nezavisnu BiH, saopćeno je iz press Službe Općine Novi Grad.

Obilježavanju je prisustvovao i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, bivši pripadnik 101. motorizovane brigade i "Zlatni ljiljan", gospodin Željko Komšić, sa šefom kabineta Feridom Mušićem i savjetnikom Sifetom Podžićem, te Goran Behmen, savjetnik člana Predsjedništva dr. Denisa Bećirovića za vanjsku politiku, kao i predstavnici federalnog i kantonalnog nivoa vlasti, Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo, direktori obrazovnih ustanova i gosti iz drugih brigada.

Prisutnima su se obratili pomoćnik načelnika Općine Novi Grad Sarajevo za boračka pitanja Tajib Delalić i ratni komandant Petog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, general Atif Dudaković.

Delalić je prisutnima čestitao Dan Armije i poželio dobrodošlicu na obilježavanje 31. godišnjice Armije Republike Bosne i Hercegovine, podsjetivši na višestoljetnu opstojnost države BiH, te na ratni i časni put i herojske podvige pripadnika Armije i MUP-a RBiH.

- Petnaestog aprila ukazom Predsjedništva RBiH formirana je Armija RBiH, tada joj niko nije davao nikakve šanse, da se može oduprijeti sili koja je udarilana Bosnu i Hercegovinu, na nezavisnu i suverenu BiH, jedino su patriote imale vjeru u sebe, u svoje komšije, u svoje sugrađane da ćemo se oduprijeti tome zlu, i tako je bilo. Armija i MUP RBiH su već 1994. godine bili organizovani i mogli su dejstvovati ofanzivno.Bilo je točudo kako se napravila takva organizacija da se krene u jedan organizovani ofanzivni otpor fašistima. Svugdje na svijetu fašizma ima, nikada on neće izumrijeti, na nama je da vidimo koliko ćemo mu dopustiti da se razvija. Zato ne dozvolite da se ponovo pojavi onaj fašizam, onaj koji se pojavio 1992. godine i koji je htio da uništi državu Bosnu i Hercegovinu sa njenim narodima, ne dozvolimo da se to ponovo desi, ne zbog nas, ali zbog naše djece, da ona ne dožive ono što smo mi doživjeli. Mi smo izgubili čitave generacije - kazao je Delalić.

General Armije RBiH i komadant Petog korpusa Armije RBiH zahvalio se svim saborcima i prisutnima na dolasku, kao i Općini Novi Grad Sarajevo na veličanstvenoj organizaciji obilježavanja 31. godišnjice od osnivanja Armije RBiH.

- Ne može čovjek a da ne pokaže da nije emotivan posmatrajući neka lica koja znam od 1992. do 1995. godine. Poredeći ratove, države i narode u svijetu, nema primjera kao što je primjer naše Bosne i Hercegovine i otpora kojeg je ona pružala. Po prvi put u svojoj historiji Sarajlije su odbranile Sarajevo, a Bosanci su odbranili Bosnu i Hercegovinu, jer nije Bosna šapatom pala što su neki očekivali. Kada govorimo o Armiji RBiH o njenom duhu, njene pouke i poruke ne možemo da zaboravimo i da ne odemo na izvore prošlosti što bosanske vojske, što nas Bosanaca koji imaju nešto sveto, taj duh, taj inat koji je kod nas progovorio tih 90-ih.

Zato smo mi danas ovdje sa našim simbolima, institucijama i našim ljudima. Kada se u svijetu u međunarodnim krugovima spomene Bosna i Hercegovina, odmah se pomisli na Sarajevo, na Srebrenicu, na masove grobnice, na neviđena zlostavljanja, na genocid i urbicid, a sve to je izdržao naš narod. Neka ne misle oni koji žele i dalje da dijele i otimaju Bosnu, da mi nemamo sjećanja i pamćenja, itekako mi znamo i za Zvornik i Foču i Bijeljinu i Prijedor i Žepu i druga mjesta u Bosni i Hercegovini koja su stradala, mi znamo kakav je neviđeni otpor Armija RBiH pružila. Očekujemo da u Bosnu i Hercegovinu ljudi dolaze, a ne odlaze, da bude zakonska institucionalna država. Ova naša burna politička zbilja nam govori da mi znamo šta naši neprijatelji žele nama, ali mi očekujemo da budemo jedinstveni, kao što je bila jedinstvena naša Armija, složna i spremna na odbranu države Bosne i Hercegovine. Mi se nalazimo u orbiti gdje nema povratka, samo naprijed, sa nadom u sreću i zavjetom u bolje. Hvala vam, živjela Bosna i Hercegovina - istakao je general Atif Dudaković.

U muzičkom dijelu manifestacije nastupili su učenici OŠ "Avdo Smailović" pod vodstvom nastavnice Alme Čović, a u pratnji Harisa Ganića i učenici OŠ "Fatima Gunić" pod vodstvom nastavnice Amele Vladić te muzički orkestar pod stručnim vodstvom Rifeta Avdića i interpretacije Medine Turković i Mirsada Kule.

Voditelj manifestacije bio je bosanskohercegovački glumac Adnan Hasković, koji je za ovu priliku, na sebi svojstven način, interpretirao odlomke iz knjige "Ruhani i šejtani inspiracija", jednog od najvećih književnika i umjetnika u historiji naše domovine, rahmetli Nedžada Ibrišimovića, koje je napisao u čast borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.