open-navfaktor-logo
search
Hitna sjednica
Državni zastupnici usvojili Prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je večeras, na hitnoj sjednici, po hitnom postupku usvojio Prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti (P.Z.E.I.), čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.
21.12.2023. u 20:37
get url
text

VEZANI TEKST - Načini i tehnike: Kako se pere novac u Bosni i Hercegovini

Za predloženi zakon glasala su 34 zastupnika, protiv nije bio niko, dok su dva zastupnika bila suzdržana. 

Vijeće ministara BiH usvojilo je prijedlog ovog zakona, koji je usklađen s odgovarajućim direktivama i uredbama EU u ovoj oblasti.

Iz Vijeća ministara BiH je navedeno da, usvajanjem ovog zakona s oznakom 'EI', BiH želi poboljšati kapacitete za efikasniju borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma u korist poslovne zajednice i građana BiH.

Prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti jedan je od 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Novi zakon harmonizira sistem sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma u BiH sa standardima FATF-a i Moneyvala iz posljednjeg kruga evaluacije.

Aktuelni saziv Vijeća ministara BiH u februaru ove godine usvojio je i Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o provedbi Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.