open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Drama u krugu preduzeća Zrak, stečajni upravnik podijelio otkaze, radnicima pozlilo
U firmi Zrak je trenutno alarmantna situacija, stečajni upravnik je jutros došao da podijeli otkaze radnicima sa 14. aprilom, čime bi ugrozio sva prava radnika. Intervenisala je Hitna pomoć, pozvana je i policija.
12.06.2023. u 11:47
get url
text

- Jutros je stečajni upravnik Mesud Bogilović ušao u firmu, donio otkaze preko nekog svog advokata, odjavio nas je prema Poreznoj upravi 14. aprila i tu je nastala pobuna radnika jer su ušli u raspravu sa njim. On je pozvao policiju, osjećao se ugroženim, nije imao mogućnost da se obrati radnicima. Neke radnike je vrijeđao nazivajući ih "ograničenim". U suštini, čovjek je jutros došao da izazove eksces, to je naše mišljenje - govori nam Amir Demirović, potpredsjednik Sindikata firme Zrak iz Sarajeva.

Dodaje kako je svim radnicima uručio otkaze.

- Naredio je našoj službi da nam to uruči. Mi smo se dogovorili da prvo sebi služba uruči otkaze, pa ćemo vidjeti šta će dalje biti. Stečajni upravnik je pozvao policiju, troje radnika je već završilo u hitnoj zbog pritiska. To su ljudi koji nemaju zdrastvenog osiguranaj već tri mjeseca. Teška situacija - govori nam Demirović.

Kaže da ne zna šta će biti sa poslom koji je ugovoren za Austriju.

- To upravnika ne zanima. On je došao da uništi sve. On misli da će neko raditi kada mu se uruči otkaz. Mi smo već tri mjeseca bez ijedne marke, a najžalosnije je što novac postoji na računu, osiguran je. U suštini može podijeliti plaće, ne želi, valjda želi ugasiti još jednu firmu - govori Demirović.

Ukazuje kako su radnici Kantonalnom sudu uputili žalbu.

- Oni presporo rade. Sud može prekinuti ovu agoniju, čekamo. Može poništiti stečaj zato što je fabrika u konsolidacij ima posao prema Austriji. Nama kao sa 14. aprilom kada je stupio na snagu stečajni upravnik, teče otkaz. On želi da nam retroaktivno da otkaze, što nije po zakonu. To znači da nemamo pravo ni na biro da se prijavimo - priča Demirović.

Dodaje da se radnicima kojih je blizu 80 duguje devet i po plaća u posljednje tri godine.

- Sa novom upravom od Nove godine imali smo redovna primanja. I to je prekinuto sa dolaskom Bogilovića. Doprinosi za penziono se ne uplaćuju od 2019. godine - govori Demirović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.