open-navfaktor-logo
search
Ljekarska komora KS
Dr. Zaid: Pacijent više neće ići na KCUS da se naruči, očekujem da Gavrankapetanović poveća broj zdravstvenih usluga
Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) za danas je zakazao press konferenciju na kojoj će, kako je navedeno, predstaviti nove usluge ove zdravstvene ustanove u vezi sa informatizacijom i modernizacijom sistema naručivanja pacijenata kroz program e-Narudžbe Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo.
27.12.2023. u 12:05
get url
text

Kako nam je kazao dr. Rifat Rijad Zaid, predsjednik Ljekarske komore Kantona Sarajevo, radi se o tome da primarna zdravstvena zaštita, odnosno porodični ljekar, preuzmu ulogu naručivanja pacijenata kroz elektronsku uputnicu bez da pacijent, kao što je to bio slučaj do sada, sa paprinom uputnicom ide na KCUS i naručuje sam sebe.

 Dr. Rifat Rijad Zaid

- Sada je ta stepenica, koja je zahtijevala angažman pacijenta, preskočena i praktično će se sa jednim ili dva klika građani ubuduće naručivati na pregled u KCUS kao što je to slučaj u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" i JU Dom zdravlja KS, gdje elektronska uputnica već funkcionira - pojašnjava Zaid.

Osvrnuo se i na Prijedlog reorganizacije zdravstva u Kantonu Sarajevo, kojeg je Ljekarska komora završila, ali koja će, prema riječima njenog predsjednika, zahtijevati djelovanje i zakonodavne i izvršne vlasti u KS skupa sa Komorom kako bi se cjelokupan proces doveo do kraja.

VEZANI TEKST - Ljekarska komora KS završila Prijedlog reorganizacije zdravstva: Više neće postojati floskula "put pacijenta"

- S obzirom na to da Prijedlog reorganizacije zdravstva u KS ima 138 stranica, najbolje govori o kakvom sveobuhvatnom prijedlogu je riječ, a koji je ustvari tek početak onoga što bi trebalo da bude potpuna reforma zdravstva koje nema bez cjelokupne Federacije BiH. Ljekarska komora KS nije htjela više čekati, krenuli smo u proces prošle jeseni, i evo završili smo ga i dali na uvid zdravstvenim ustanovama, Vladi, Skupštini KS i cjelokupnoj javnosti - kazao je Zaid.

Predsjednik Ljekarske komore KS vjeruje da će se dolaskom na čelo KCUS-a prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića, znajući, kako kaže, šta je u proteklim godinama uradio u Općoj bolnici, ubuduće i u ovom zdravstvenom centru dramatično povećati broj pruženih zdravstvenih usluga, kako pacijentima u KS, tako i onima koji dolaze iz ostatka FBiH.

- Pratit ćemo sve - dodao je na kraju razgovora Zaid.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.