open-navfaktor-logo
search
Podrška UO UIOBiH
Domaćim proizvođačima dezinfekcionih sredstava bit će ukinute akcize
Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UO UIO) BiH na današnjoj sjednici razmatrao je prednacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH koji se odnosi na olakšice prilikom nabavke alkohola namijenjenog za proizvodnju sredstava za dezinfekciju.
31.08.2020. u 15:43
get url
text
Medicinski alkohol
Medicinski alkohol

Ukoliko u daljnjoj proceduri budu prihvaćene predložene izmjene iz prednacrta ovog zakona onda će domaćim proizvođačima biti omogućeno da ne plaćaju akcizu na alkohol koji se koristi za dezinfekciju ili kao repromaterijal.

Nakon proglašenja pandemije koronavirusa povećana je potreba za nabavkom alkohola za proizvodnju dezinfekcijskih sredstava jer su domaće kompanije u ovom području  potpuno vezane za inostrano tržište što je bio jedan od ključnih razloga da UO podrži zahtjeve poslovne zajednice u ovom području.

UO UIO usvojio je Odluku o prvom privremenom poravnanju između korisnika raspodjele neizravnih poreza sa Jedinstvenog računa UINO za 2020. godinu po kojoj je Federacija BiH dužna isplatiti Republici Srpskoj  32.378.372 KM.

Na danšnjoj sjednici, koja je održana putem vido-linka, UO je prihvatio izvještaj o izvršenju budžeta UINO za prvih šest mjeseci ove godine, kao i budžetski zahtjev Uprave za narednu godinu kako bi se ispoštovali rokovi iz Zakona o finansiranju institucija BiH, navodi se u saopćenju UO UINO BiH.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.