open-navfaktor-logo
search
Konkurs od 14. oktobra
Dom zdravlja KS traži pulmologe, pedijatre, interniste; Dr. Hošić: Ponovo su me zvali, jer se sve raspalo
Javna ustanova Dom zdravlja Kantona Sarajevo 14. oktobra raspisala je konkurs za prijem u radni odnos na neodređeno vrijeme 27 ljekara opće medicine, četiri pulmologa, dva pedijatra i dvoje internista.
25.10.2022. u 16:15
get url
text

Radno mjesto su centralni objekti i lokaliteti u KS, a radno vrijeme u dvije smjene 37,5 sati sedmično. Osnovna plaća je 2.249,40 KM.

Konkurs je 14. oktobra objavljen i na stranici JU Služba za zapošljavanje KS, no kada pokušate doznati detalje oglasa dobijete informaciju kako je "ovaj oglas istekao".

Nema podataka do okončanja

Zanimalo nas je da li se neko javio na konkurs? Arman Šarkić, glasnogovornik javne ustanove, kaže "kako nema podataka do okončanja konkursa".

Dom zdravlja KS, koja ima problem sa nedostatkom ljekara specijalista, 29. marta ponovio je konkurs za prijem u radni odnos pet pulmologa, ali se niko nije javio.

Ranije je prvi čovjek ove zdravstvene ustanove doc. dr. Abel Baltić, kazao "kako ljekara tog profila nema na tržištu rada da ih plaćate suhim zlatom".

VEZANI TEKST - Tri doma zdravlja u KS nemaju nijednog pulmologa, a Vranić poslao pet u penziju

Problemi sa nedostatkom pulmologa u ovoj ustanovi počeli su početkom ove godine odlaskom u penziju nekoliko pulmologa.

Do 31. decembra 2021. JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo imala je 16 pulmologa, ali ih je od 1. janaura ostalo 11, nakon što je Haris Vranić, ministar zdravstva u Vladi Kantona Sarajevo, u jeku pandemije izazvane koronavirusom, donio odluku da pet specijalista, koji se bave bolestima pluća i disajnog sistema, pošalje u penziju.

U međuvremenu, neke njihove kolege otišle su raditi u druge zdravstvene ustanove.

VEZANI TEKST - Zbog odnosa vlasti prema njima četiri od pet pulmologa ne žele nastaviti raditi u JU Dom zdravlja KS

Od pet pulmologa, jedan je pristao da radi do 1. septembra 2022. godine, a riječ je o dr. Muji Hošiću.

Ostala četiri ljekara, odlučili su ne prihvatiti ponudu navedenu u dokumentu od 22. marta, kojeg je Baltić objavio na svojoj Facebook stranici, a iz kojeg se vidjelo "da je Ministarstvo zdravstva KS dalo saglasnost da se za pet pulmologa produžuje ugovor o radu za narednih šest mjeseci".

Dr. Hošić, pulmolog koji radi u Domu zdravlja Ilidža, pristao je, kako nam je kazao, "da još godinu radi".

- Ponovo su me zvali, jer se sve potpuno raspalo. Zdravstvo više ne postoji. Rekao sam da nisam siguran hoću li izdržati godinu, ali ću raditi koliko mognem. Evo vam primjera kakvo nam je trenutno stanje. Od Doma zdravlja Ildiža napravili smo DIP po uzoru na onaj sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS). Cijeli Kanton Sarajevo je u proteklom periodu dolazio, oko 1.000 pacijenata iz drugih općina dolazilo je na Ilidžu. To ni u Titino vrijeme nije viđeno - kaže Hošić.

Dr. Mujo Hošić

Dodaje "kako pojma nema koliko JU Dom zdravlja KS uopće ima trenutno pulmologa na raspolaganju".

- Veze nemam, pošto pulmolozi imaju dva mjeseca godišnjeg, neko je star, a neko pobudalio, vječito nekakva bolovanja. Ali, nema veze, Ilidža vječito radi! Imamo pulmologa koji je "psovao pacijentima" i on sami sebi otvori bolovanje, pa su sada tri općine u ovom domu zdravlja - Hadžići, Trnovo i Ilidža. Koliko znam jedino domovi zdravlja Ilidža i Novi Grad imaju po dva pulmologa, ostali po jednog - dodaje Hošić.

Imaju 10 pulmologa

Šarkić kaže kako trenutno Dom zdravlja KS ima 10 pulmologa, što je daleko od potrebnog broja ako se uzme u obzir da u Kantonu Sarajevo živi oko 300.000 građana.

Dodajmo i to da specijalizacija za pulmologa traje šest godina, a kako je ranije Faktoru kazano iz ove zdravstvene ustanove, prvi pulmolozi, njih troje, sa specijalizacije bi se trebali vratiti tek naredne - 2023, a onda po jedan 2024. i 2025. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.