open-navfaktor-logo
search
Sjednica
Dom naroda PFBiH: Usvojen Zakon o zaštiti civilnih žrtva rata u Federaciji
Dom naroda Parlamenta FBiH, na današnjoj sjednici, usvojio je i Zakon o zaštiti civilnih žrtva rata.
31.07.2023. u 20:39
get url
text

Prema rezultatima glasanja, "za" je bilo 44 delegata, 19 suzdržanih i dva protiv. Održana je i sjednica Kluba Hrvata koji je zatražio izjašnjavanje Doma pojedinačno o devet amandmana koje su podnijeli na tekst zakona, a koje Vlada FBiH nije prihvatila. 

 - U pripremu zakona uloženo mnogo truda i znanja, kako uposlenika Ministarstva, tako i predstavnika udruženja civilnih žrtava rata - kazao je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić. 

Inače, civilne žrtve rata na ovaj zakon, čiji nacrt je usvojen u mandatu prethodne vlade i oba doma federalnog parlamenta, čekale su skoro tri decenije. 

Zakon predviđa mnoga poboljšanja u odnosu na ranije, opće zakonsko rješenje, a između ostalog, važno je istaknuti da se ukida zabrana korištenja ostvarenog prava ukoliko korisnik prava napusti BiH duže od tri mjeseca, što je raniji zakon predviđao.

Ukida se i prihodovni cenzus roditeljima kojima su ubijena djeca u ratu, a u Zakon su uvedene po prvi put kao kategorije civilnih žrtava rata, žrtve silovanja i seksualnog zlostavljanja, te djeca rođena iz ovog zločina, a žrtvama seksualnog nasilja i silovanja  i osobama koje su stradalnici zaostalog ratnog materijala ostavljena je mogućnost izbora povoljnijeg prava u kontekstu izbora između lične invalidnine i mjesečnih ličnih primanja.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.