open-navfaktor-logo
search
Federalni zastupnik
Dok rukovodstvo SDP-a šuti, Irfan Čengić govori: Schmidtov prijedlog je šupalj i zlonamjeran
Aktuelni federalni zastupnik i kandidat SDP-a za Skupštinu Kantona Sarajevo Irfan Čengić podnio je "zahtjev predsjedavajućem i zamjeniku Domu naroda Parlamenta FBiH, da u skladu sa nametnutim Schmidtovim amandmanima na Ustav, do 11. oktobra zakažu sjednicu na kojoj će se razmatrati zakon kojim se povećavaju invalidnine".
06.10.2022. u 09:34
get url
text

VEZANI TEKST - Schmidt: Ustavni sud FBiH mora funkcionisati; Dejton 2 neće se desiti u američkoj bazi, već ovdje

- Taj dan istječe rok 45+30 dana po Schmidtovim nametnutim amandmanima u kojem su dužni razmatrati usvojeni zakon iz Zastupničkog doma. Ovaj zahtjev će povećati invalidnine ili će odmah pokazati koliko su Schmidtove nametnute odluke šuplje, beskorisne i lažne deblokade nude. Koliko su šuplje i zlonamjerne Schmidtove odluke i ne daju blokadu pokazuje sljedeće:

Nema garancija kada bude imenovan predsjednik FBiH i potpredsjednici, da će oni imenovati novu Vladu FBiH.

Kada sam pojedincima iz međunarodne zajednice predlagao da dodaju dio, da ukolilo predsjednik FBiH opstruira ili Parlament odbije njegov prijedlog, da mogu potpredsjednici predložiti Vladu FBiH, odgovor na to je bio "onda možete HDZ izbaciti".

Koliko je šupalj Schmidtov prijedlog, on uopće ne predvida sljedeću situaciju. Šta ukoliko klubovi Bošnjaka i Srba budu tražili i predložili predsjednika FBiH a ne potpredsjednike? On se oslanja isključivo na dosadašnju praksu a ne pravne norme.

Nigdje ne piše da Klub Hrvata predlaže predsjednika a druga dva kluba potpredsjednike. Po Ustavu i Bošnjak i Srbin mogu biti predsjednici FBiH, samo je praksa da je to Hrvat do sada bila.

Šta će biti u toj situaciji? Da li će nakon isteka roka svim klubovima se smanjiti broj potrebnih delegatskih ruku za novi prijedlog?

Nema odgovora. Schmidtov prijedlog je šupalj i zlonamjeran, i u potpunosti odgovara daljim blokadama. Danas je na sjednici usvojen nacrt zakona o minimalnoj plaći, smatram da je ovo samo lažna kupovina vremena. Očekujem da ukoliko koalicija ujedinjeni formira vlast hitno usvoji ovaj zakon i smanjenje poreza i doprinosa na plaće - poručio je Čengić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.