open-navfaktor-logo
search
Ne zaustavlja se
Dodikovih 40 minuta na RTRS-u o BiH, dijaspori koja mrzi Srbe, šta su obećali Amerikanci, Njemačkoj...
Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik izjavio je večeras da je "Bosna i Hercegovina primjer za antisuverenitet, zemlja pod protektoratom, te da bez Republike Srpske nema nijedne suverene odluke na nivou BiH".
10.08.2023. u 22:55
get url
text

On je naglasio da je priča o suverenosti veoma uvjetna, te da se pri utvrđivanju nivoa suverenosti mora pratiti šta kažu ustav i drugi akti, svjetska praksa, kako se grade suverene odluke.

- Da bi se utvrdio nivo suverenosti mora se pratiti taj slijed. Ako nema RS-a nema nijedne suverene odluke na nivou BiH. Nema je ni u Predsjedništvu BiH, nema je o vojnim pitanjima ako to član Predsjedništva neće, a ako potegne vitalni interes onda o tome odlučuje u krajnjoj instanci Narodna skupština RS-a, koja poništava odluke Predsjedništva BiH, pa šta je to nego dokaz suvereniteta? - rekao je Dodik za RTRS.

Kazao je da ako neko ima pravo da konačno odluči o nečemu, onda je to dokaz suvereniteta.

- Činjenica je da jedan dio suvereniteta BiH postoji na međunarodnom planu, i kao takav je i predviđen - rekao je Dodik i naglasio da je problem kada se iz Ustava i Dejtonskog mirovnog sporazuma citiraju samo one riječi koje nekome odgovaraju.

On je naveo da iz Federacije BiH mogu da galame i skreću pažnju, ali da ne mogu da spriječe aktivnosti koje RS ima u skladu sa Ustavom.

- Pokušavaju sve vrijeme da putem visokog predstavnika, Ustavnog suda, međunarodnih prijatalja da zagorčaju situaciju oko Republike Srpske - rekao je Dodik te istakao "organizovanost dijaspore u mržnji prema Srbima i RS-u".

VEZANI TEKST - Njemačka obustavlja četiri projekta u RS-u zbog secesionističke politike

Rekao je da oni dan i noć rade na tome kako napakovati RS-u, imaju vrlo razgranatu mrežu, te naveo i primjer stranih novinara koji su nekada bili ratni izvještači koji su ponovo aktivirani da pišu tekstove o BiH.

Dao je i pojašnjenje i svoje viđenje odluke Njemačke da obustavi četiri projekta u RS-u. Podsjetimo, njemačka savezna vlada odlučila je da u RS-u dopusti da isteknu četiri infrastrukturna projekta ukupne vrijednosti od 105 miliona eura i da se na taj način sukcesivno okončaju. Pozadina toga je nastavak secesionističke politike RS-a i Dodika. O ovoj odluci obaviješteni su Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i projektni partneri.

Dodik smatra da je to "politički i ekonomskom pritisak na RS zbog nepriznavanja visokog predstavnika Christiana Schmidta" te da je "antiustavna politika RS-a samo izgovor". 

Rekao je da Njemačka pokušava prikriti nezadovoljstvo od prije nekoliko godina dogovorenom cijenom izvođenja pojedinih radova.

- Dakle, napravljen je ugovor sa njemačkom kompanijom koja je trebalo da transferiše tehnologiju i obezbijedi finansiranje. Za finansiranje je određena Njemačka razvojna banka koja je to pratila kreditno, to je uobičajeno. Međutim, ugovor je potpisan prije korone, a nakon korone je sve bilo daleko skuplje. Nijemci nisu imali finansijski interes jer gube, a nisu mogli ni da prošire ugovor. U nemogućnosti da izvrše posao, našli su ovo rješenje da otkazuju projekat, a otkazali su ga prije godinu dana – rekao je dodajući "da je Njemačka nervozna jer se ne ostvaruje njen plan oko rata u Ukrajini, pa strogoću treniraju na RS-u".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.