open-navfaktor-logo
search
Konferencija u Banjoj Luci
Dodikove nebuloze: Bošnjaci žele šerijatsku državu, odgovor je samostalna RS
Republika Srpska može opstati u okvirima Dejtonskog sporazuma, ili samostalno. To su okviri u kojima srpski narod može sačuvati nacionalni identitet, poruka je sa Međunarodne konferencije "Republika Srpska: Poštovanje suvereniteta i Dejtonskog sporazuma", održane danas u Banjoj Luci.
09.12.2023. u 22:06
get url
text

Predsjednik RS-a Milorad Dodik poručio je da "stalni zahtjevi za jačanje unitarne Bosne i Hercegovine dovode do raseljavanja Srba i jedini odgovor na to i na centralizaciju BiH je samostalnost Republike Srpske".

- Međunarodna zajednica nije samo onaj dio koji se pojavljuje u BiH i pokušava da govori nasiljem. Republika Srpska je najbolje pokazala kako se odupire rigidnim politikama u BiH. S ciljem centralizacije i dominacije jednog naroda forsira se priča da je u BiH više od 50 posto muslimana, što znači uvođenje šerijatske države, za šta se zalagao i Alija Izetbegović.

Na ovakve stvari Zapad ne reaguje, kao i na činjenicu da u BiH postoje paradžemati i džamije u kojima se okupljaju radikalni islamisti. Treba se vratiti slovu Dejtona, a ukoliko to nije moguće, RS treba da bude samostalna.

Sloboda je ključna riječ za srpski narod, a mnogi žele da nam je oduzmu, tako i u slučaju Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji dio Zapada smatra prelaznim rješenjem. Čemu sve to i šta je cilj, odnosno da li je to unitarna BiH u kojoj bi se Srbi odrekli identiteta? RS to nikada neće prihvatiti, jer ovdje žive Srbi koji govore srpskim jezikom, ali to nisu "bosanski Srbi".

Nažalost, i briselska struktura prihvata zahtjeve muslimana za unitarizacijom BiH, ali mi to nikada nećemo dozvoliti - kazao je Dodik. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.