open-navfaktor-logo
search
Potraga za novcem
Dodik želi da Mađarska i Kina preuzmu njemačke projekte, ali po koju cijenu?
Nekoliko sedmica nakon što su njemačke vlasti odlučile zaustaviti projekte u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska vrijedne više od stotinu miliona eura, predsjednik RS-a Milorad Dodik tvrdi da za njih ima zamjenu u novcu iz Mađarske i Kine.  
26.08.2023. u 09:55
get url
text

VEZANI TEKST - Njemačka obustavlja četiri projekta u RS-u zbog secesionističke politike

Ali, novac možda ne dođe tako brzo i jeftino kako je najavljeno.

Dodik se trudio da izgleda zadovoljno kada je u ponedjeljak, 21. augusta, najavio da će Mađarska i Kina nadoknaditi novac za četiri važna projekta čije je finansiranje samo desetak dana ranije obustavila Njemačka.

Projekte u RS-u vrijedne više od stotinu miliona maraka Njemačka je obustavila zbog Dodikove secesionističke politike, navedeno je u obrazloženju ambasade ove zemlje u BiH.

Nepune dvije sedmice nakon saopćenja, vlasti u RS-u tvrde da imaju drugo rješenje za velike infrastrukturne projekte. Nakon povratka iz posjete Mađarskoj, gdje je boravio zajedno sa članicom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Cvijanović, Dodik je najavio mogućnost mađarskih ulaganja.

- Ponosan sam da imamo mogućnost da tu priču guramo dalje. Za ostale projekte razgovaramo sa Kinezima - rekao je Dodik na konferenciji za medije nakon povratka iz Budimpešte.

Rekao je i da je sa Mađarskom dogovoren aranžman od 118 miliona eura, od čega bi 70 miliona bilo uloženo u neki od projekata poput vjetroparka "Hrgud" kod Berkovića, čiju gradnju je trebalo da finansira njemačka KFV banka.

Dodik je o namjeri RS-a da privoli Kineze da preuzmu njemačke projekte govorio odmah nakon što je njemačka Vlada objavila da odustaje od projekata u ovom bh. entitetu, piše detektor.ba .

VEZANI TEKST - Dodik: Projekte od kojih je u RS-u odustala Njemačka finansirat će Mađarska

- Za put koji ide od Doboja do Vukosavlja dobio sam ponudu od kineske kompanije da to napravi putem koncesije. Ne trebaju nam čak ni donacije iz Evrope ako se odluče za to. Dat ćemo im pod koncesiju, oni će to eksploatisati 30 plus 15 godina i nakon toga put predati RS-u, a mi nećemo plaćati nikakvo finansiranje. Vjerovatno ćemo se na tu stranu okrenuti - rekao je Dodik prije posjete Budimpešti.

Iz Vlade RS-a su za Detektor potvrdili da su obustavljena četiri projekta, odnosno da je Njemačka pustila da prođe rok za implementaciju – izgradnja vjetroparka "Hrgud" kod Berkovića, vrijednosti 64,2 miliona eura, dvije faze revitalizacije Hidroelektrane "Trebinje 1", vrijednosti oko 10 miliona eura, te prečišćavanje otpadnih voda u Bosanskoj Gradišci, vrijednosti 14,3 miliona eura.

U pisanom odgovoru iz Vlade nisu naveli koja zamjenska finansijska sredstva očekuju, ali su naglasili da se radi o značajnim razvojnim projektima od velikog značaja za unapređenje kapaciteta u proizvodnji električne energije i poboljšanje kvaliteta života stanovnika Bosanske Gradiške.

Analitičar Adnan Huskić ne vjeruje da će Kina, ukoliko joj to bude ponuđeno, bez razmišljanja prihvatiti projekte koje je započela Njemačka.

- Radi se o nerealnoj projekciji, da ne govorim da se ovdje radi o projektima koji su energetskog karaktera, što znači da vi imate, između ostalog, i tehnologije koje se bitno razlikuju između država i ne mislim da je to baš tako kako je to gospodin Dodik predstavio da tu neko spremno čeka - kaže Huskić.

Naglašava da treba posmatrati razloge zbog kojih bi Kina preuzela projekte.

VEZANI TEKST - Dodik moli Orbana, prodaje obveznice uz visoku kamatu: Kako će RS vratiti milijardu KM u 2023. godini

- Kina će reagovati tu ukoliko ima sopstveni finansijski interes u svemu tome, i onda se mora postaviti pitanje šta se to tačno nudi tim nekim alternativnim izvorima kao što je Kina ili alternativnim partnerima u tim velikim projektima - ističe Huskić.

Kinesko preuzimanje projekata od Njemačke može osim finansijske značiti i političku podršku rukovodstvu RS-u, smatra politička analitičarka Tanja Topić. Ona kaže da nije tajna da politika Dodika ima prećutnu podršku Kine, ali sve više i institucionalnu.

- Vidjeli smo to i u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija kad je Kina stala uz Rusiju i ne priznaje visokog predstavnika u BiH. To jeste politička podrška rukovodstvu RS-a - kaže Topić i podsjeća:

- U proljeće ove godine održan je i sastanak delegacija Komunističke partije Kine i SNSD-a. Tako da se politički uticaj i podrška ostvaruju kroz ekonomski utjecaj Kine, koji je izražen u oblastima energetike, saobraćaja, i prisutnost kineskih kompanija. Bez obzira na ideološke pozicije koje je, posebno kod SNSD-a, teško definisati - kaže Topić.

Ambasada Kine nije se zvanično oglašavala o preuzimanju četiri projekta koje je obustavila Njemačka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.