open-navfaktor-logo
search
Nakon sastanka
Dodik: U ponedjeljak potpisujemo zajedničku izjavu o državnoj imovini, najavio i nadzor nad "međuentitetskom linijom"
Predstavnici parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske napravili su danas nacrt izjave koja će detaljno biti izrađena na stranačkim organima tokom vikenda i potpisana u ponedjeljak, a u vezi zauzimanja stava o državnoj imovini sa osvrtom na izjavu koju su potpisali politički predstavnici stranaka sa sjedištem u Sarajevu.
21.04.2023. u 16:24
get url
text

VEZANI TEKST - Dodik pozvao, SDS se odazvao: Dijelimo iste stavove u vezi s pitanjem državne imovine

Predsjednik RS-a Milorad Dodik kazao je danas da će ovaj dokument biti potpisan u ponedjeljak u 15 sati u NSRS-u i da će se tada obratiti javnosti.

- Partije iz RS-a smatraju da je pitanje imovine riješeno i da je Ustavni sud BiH djelovao izvan Ustava i izmišljao pravni osnov – kazao je danas Dodik.

Podvukao je i da se pitanje imovine neće razmatrati na Zastupničkom domu PSBiH jer bi se "prihvatilo da je titular imovine BiH".

Dodik je najavio da će se krajem sljedeće sedmice u NSRS-u naći prijedlog odluke o povlačenju sudija Ustavnog suda BiH.

Podvukao je i da će predstavnici iz RS-a prestati da odlučuju na nivou BiH dok im Vlada RS-a ne bude dala saglasnost.

Nadalje, govoreći o aneksu 2, Dodik je kazao da to nikada nije implementirano, te da će u okviru MUP-a RS-a biti formirana služba koja će se baviti međuentitetskom linijom.

- Bavit će se granicom i nadzorom nad granicom, šta god to značilo – dodao je.

VEZANI TEKST - Stranke iz RS-a sutra odlučuju hoće li opet blokirati rad institucija BiH, šta je stvarni razlog?

Podvukao je i da će već u sljedećem rebalansu budžeta RS-a biti predviđena stavka za plate "radnicima koji će ostati bez posla na nivou BiH".

- Kao što je Agencija za lijekove BiH. Onog trenutka kada ostanu bez posla, doći će u RS i tu će imati posao i platu. Radi se o iznosu od nekoliko desetaka miliona KM – kazao je Dodik.

Na kraju je iznio još jedan prijedlog, ukoliko sve prethodno "ne urodi plodom".

- Ukoliko sve to ne urodi plodom, FBiH ćemo da ponudimo sporazum o razdruživanju, jer je očigledno da ovako funkcioniše – rekao je Dodik.

Kazao je da ostaje pri vraćanju nadležnosti.

- Naš cilj je vraćanje nadležnosti. Mi odbacujemo termin državna. Odbacujemo koncept građanštine koji dolazi iz Sarajeva. RS želi da se isključivo bavi pitanjem Ustava, a u Ustavu se kaže da je iznad bilo kojeg zakonskog rješenja odredba Ustava, a tamo nema nijedne kvalifikacije o imovini, a posebno ne o državnoj. BiH ima samo granicu, a nema teritoriju niti imovinu. Ono što isključivo nije dato BiH, pripada entitetima – izjavio je Dodik.

Još jednom je ponovio da se obustavljaju sve aktivnosti sa NATO savezom i sve vojne vježbe u RS-u sa NATO-om i članicama NATO-a.

U Palati RS-a u Banjoj Luci danas je održan sastanak predstavnika parlamentarnih stranaka iz RS koji je sazvao Milorad Dodik.

Prisustvuvali su mu predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine RS-a Nenad Stevandić, premijer RS-a Radovan Višković, ministri u Vladi, predsjednici stranaka okupljenih oko SNSD-a, a koji čine vlast u RS-u, te v.d. predsjednika SDS-a Milan Miličević. Bili su prisutni i predstavnici iz RS-a u vlasti na državnom nivou.

Nisu se odazvali predstavnici PDP-a i Liste za pravdu za red Nebojše Vukanovića.

VEZANI TEKST - Bećirović, Komšić i predsjednici stranaka potpisali zajedničku izjavu o državnoj imovini: Krajnje je vrijeme...

Miličević je danas izjavio da je ovo bilo nadstranačko pitanje i da smatra da može doprinijeti da RS da snažan odgovor na pokušaj otimanja imovine.

- Mi jesmo opozicija vlasti, ali nismo opozicija Republici Srpskoj – kazao je Miličević.

Predsjednik SP-a Petar Đokić je kazao da RS treba dati odlučan odgovor.

- Odbacujemo izjavu koja je potpisana u Sarajevu jer je ona ultimatum koji je dat RS-u i takav odnos je neprimjeren -  rekao je Đokić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.