open-navfaktor-logo
search
Entitetski predsjednik
Dodik se ponovo obrušio na reisa Kavazovića: U ofanzivi je kako je SDA u opoziciji
Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik izjavio je da je Bosna i Hercegovina sekularna država i Islamska zajednica u BiH hitno se mora prilagodi toj činjenici, ocijenivši da i "posljednji istup prvog muslimana BiH Huseina Kavazovića liči na sve osim na istup religijskog poglavara".
27.06.2023. u 09:16
get url
text

- Ako bi pristali da Islamska vjerska zajednica u BiH određuje prijatelje, neprijatelje, dobre i loše protektore, baš kao da igdje postoji dobar protektorat, onda bismo pristali na ratne ideje muslimana o "političkom islamu" - rekao je Dodik.

Naveo je da u BiH žive i pravoslavci i katolici sa svojim sveštenicima, ali "nikome od njih nije palo na pamet da vodi i unutrašnju, a sad i vanjsku politiku BiH".

- Razumijem da je Kavazović zainteresovan za život i napredak muslimana, ali svoju zabrinutost pokazuje na potpuno neprihvatljiv način vremenu u kojem živimo i uređenju koje je na snazi - kazao je.

Dodik je rekao "da je reisu-l-ulema Kavazović u ofanzivi kako je SDA u opoziciji".

- Sve to ne bi bilo čudno ni nakaradno da Husein Kavazović ima registrovanu političku partiju i da govori i djeluje s tih pozicija. Ali nositi vjerska obilježja, a aktivno se baviti politikom zaslužuje politički odgovor - kazao je Dodik.

 VEZANI TEKST - Kavazović za Glas Amerike: BiH je pod evropskim patronatom pretvorena u vreću za udaranje komšijama

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović u intervjuu za Glas Amerike izjavio je da je BiH, pod evropskim patronatom, pretvorena u vreću za udaranje.

Kavazović smatra da BiH napadaju susjedi potpomognuti silama iz Evropske unije.

Nije prvi put da se Dodik obruši na reisa Kavazovića. U februaru ove godine, kada se prvi čovjek Islamske zajednice oglasio povodom sramotne odluku Skupštine Grada Prijedora, koja je na posebnoj sjednici osudila izjave glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Kozarac Amira ef. Mahića od 27. januara 2023. godine u džamiji u Kozarcu.

- Sramotno je to. Općina u kojoj je počinjen zločin s elementima genocida, ubijani i držani u logoru imami, porušene sve džamije, ubijana djeca. Bošnjaci su evropski Palestinci, progone ih na pravdi Boga njihove komšije kojima su oni mnogo puta učinili dobro - izjavio je tada Kavazović.

Odmah je reagirao Dodik.

- Izjave reisa Huseina Kavazovića u potpunosti su neprihvatljive i skandalozne. One predstavljaju samo nastavak antisrpske histerije. Krajnje je vrijeme da se vrhovni predstavnik Islamske zajednice počne baviti svojim poslom, vjerom, a da politiku ostavi izabranim političkim predstavnicima, iako su njemu, izgleda, i politika i vjera isto. Njegovi stavovi ne obavezuju nikoga, niti ima pravo da drži bilo kakve lekcije nekome iz Republike Srpske - rekao je Dodik.

VEZANI TEKST - Brutalni napadi na reisa Kavazovića: Razlikuje li se ono što radi Dodik od Karadžićeve politike presuđene u Hagu?

Nije trebalo dugo čekati na novi napad. Već u martu Dodiku je zasmetao reisov stav o borbi za državu Bosnu i Hercegovinu koja se danas vodi u institucijama. 

- Današnja borba je u institucijama Bosne i Hercegovine. Ne smijemo dozvoliti da se one ruiniraju. Moramo pokazati da smo na sve načine spremni braniti institucije Bosne i Hercegovine, a ako one padnu, a imali smo to '92, moramo biti spremni braniti ovu zemlju i oružjem - kazao je, između ostalog, reis Kavazović.

Dodik je tada poručio: 

- Husein Kavazović uspješno mijenja posrnulog Bakira Izetbegovića, koji je za svaki politički problem u BiH imao spremnu vrstu naoružanja. Problem je što je Kavazović na čelu vjerske zajednice, koja bi trebala da promoviše mir i toleranciju. Prije 30 godina Alija Izetbegović je žrtvovao mir za BiH. Husein Kavazović prijeti istim scenarijem 30 godina kasnije. Reisu Islamske zajednice u BiH poručio bih da se skloni iz dvorišta politike i naoruža ljubavlju, tolerancijom i lijepim riječima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.