open-navfaktor-logo
search
Objavio na Twitteru
Dodik podnio krivičnu prijavu protiv tužitelja Tužilaštva BiH koji je podigao optužnicu protiv njega
Milorad Dodik, predsjednik entiteta Republike Srpske, podnio je danas Posebnom odjeljenju Republičkog javnog tužilaštva za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala krivičnu prijavu protiv Nedima Ćosića, tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine.
15.08.2023. u 18:03
get url
text

- Krivičnu prijavu sam podnio zato što je Nedim Ćosić podigao optužnicu zbog, kako je navedeno, krivičnog djela neizvršavanje odluka visokog predstavnika - naveo je Dodik na Twitteru.

Dodik smatra da je "Ćosić kao službeno lice Tužilaštva BiH, u namjeri da nanese štetu instituciji predsjednika RS-a, koju predstavlja, te Milošu Lukiću, v.d. direktora Službenog glasnika RS, donio nezakonitu odluku, čime je počinio krivično djelo povreda zakona iz člana 346. i zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja iz člana 315. Krivičnog zakonika RS".

Podsjetimo, Tužilaštvo BiH podiglo je u petak, 11. augusta, optužnicu protiv Dodika i Lukića zbog objavljivanja zakona o zabrani provedbe presuda Ustavnog suda BiH što ga je u junu donijela Narodna skupština RS.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

U međuvremenu Dodik je najavio da će "izvršiti maksimalnu homogenizaciju srpskog naroda i RS" jer je protiv njega podignuta optužnica.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.