open-navfaktor-logo
search
Upitna i odluka i Budžet
Dodik krenuo u blokadu države, iz OHR-a upozoravaju
U skladu sa četvrtim zaključkom koji je Narodna skupština RS usvojila 17. februara na posebnoj sjednici, na jučerašnjoj sjednici ponašali su se predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija i ministri iz SNSD-a.
06.03.2020. u 21:05
get url
text

Glasali su protiv Odluke o privremenom finansiranju. Prethodno usvojena na snazi je do 31. marta.

- Narodna skupština Republike Srpske obavezuje predstavnike Republike Srpske u institucijama BiH da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja Zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH i njegovog stupanja na snagu - četvrti je zaključak usvojen u NSRS.

Tegeltija je u izjavi za medije, plansku i namjensku blokadu institucija BiH, pokušao da prikaže kao "dobronamjerno“ nastojanje njega i ministara iz SNSD-a da se usvoji Budžet za 2020. a ne produžetak Odluke o privremenom finansiranju.

Prva sjednica Vijeća ministara održana je 30. decembra prošle godine i na njoj je usvojena Odluka o privremenom finansiranju.

Tegeltija je tada rekao da je Nacrt budžeta za 2020. još u izradi.

- Očekuje se da će njegova izrada biti okončana do kraja januara i da će biti usvojen do kraja februara - kazao je tada Tegeltija.

No, političke okolnosti su se promijenile, te su on i njegove stranačke kolege u Vijeću ministara BiH odlučili blokirati rad institucija BiH neusvajanjem Odluke o privremenom finansiranju, sve do odlaska stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

Prijedlog zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH, SNSD i HDZBiH uputili su u parlamentarnu proceduru. Sve ostale stranke koje participiraju u radu Parlamenta BiH protiv su usvajanja ovog zakona, jer su strane sudije ustavna kategorija, što je nedavno poručio i visoki predstavnik Valentin Inzko.

-Strane sudije se ne mogu izbaciti iz Ustavnog suda BiH zakonom već isključivo izmjenom Ustava BiH- naglasio je Inzko.

Upravo ovaj zakon bio je jedan od povoda za zajedničku izjavu lidera SDA, SBB-a i DF-a, Bakira Izetbegovića, Fahrudina Radončića i Željka Komšića, koji su poručili lideru SNSD-a Miloradu Dodiku da neće podržati odlazak stranih sudija.

- Nećemo podržati izmjenu strukture Ustavnog suda BiH, koji je, sa međunarodnim sudijama u njemu, sastavni dio Dejtonskog mirovnog sporazuma, jednako kao i entiteti. O izmjeni strukture Ustavnog suda BiH može se razgovarati tek kada Bosna i Hercegovina postane članica Evropske unije i NATO-a, i to u okviru šire ustavne reforme, kojom bi se omogućilo funkcioniranje BiH bez bojkota i blokada - poručili su.

Ukoliko Odluka o privremenom finansiranju ne bude usvojena bez plaća će ostati više od 20.000 uposlenih u državnoj službi. No, nije to ključni problem.

Prije dva dana, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda na sastanku sa šefom Misije MMF-a za BiH Martinom Petrijem, zaključio je da privremeno finansiranje nosi rizike i da to nije siguran korak ka novom aranžmanu s MMF-om, ali ni za druge projekte jer su institucije BiH cijelu 2019. godinu provele na privremenom finansiranju što spriječava investiticije i kapitalana ulaganja.

Ukoliko ne bude usvojena ni odluka o privremenom finansiranu, ni Budžet za 2020. , nakon 31. marta nastupit će potpuna finansijska blokada institucija BiH.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, upravo zbog sprječavanja blokade rada institucija, 2011. godine nametnuo je  odluku o privremenom finansiranju Federacije BiH za prva tri mjeseca.

Koristeći bonske ovlasti, Inzko može ukoliko se to ocijeni kao neophodno, nametnuti ne samo odluku o privremenom finansiranju, već i Budžet za 2020. godinu.

Portparol OHR-a Mario Brkić, na upit Faktora da li će visoki predstavnik reagirati, kratko je kazao:

- Odgovornost je političkih stranaka i nadležnih državnih organa vlasti da omoguće potpunu funkcionalnost BiH institucija, što uključuje i njihovo finansiranje. Uvjereni smo da političke  stranke shvataju da će eventualne blokade u finansiranju državnih organa, koje bi dovele do uskraćivanja dohotka uposlenicima državnih organa i njihovim porodicama, utjecati na to kako će građani glasati na predstojećim općinskim izborima.

Nacrt budžeta institucija Bosne i Hercegovine za 2020. godinu upućen je u parlamentarnu proceduru.

 - Iako smo do 14. februara čekali da svi budžetski korisnici dostave svoje zahtjeve,  iz Ministarstva finansija i trezora dostavljen je Nacrt budžeta za 2020. Uredu za zakonodavstvo i nadležnim institucijama na mišljenje - kažu iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Budžet institucija BiH za 2020. godinu trebalo bi da bude 996 miliona KM, što je povećanje za 30 miliona u odnosu na prošlu godinu kad je iznosio 966 miliona.

No, to u konačnici ništa ne znači, obzirom da se i predsjedavajući Tegeltija, ministri i zastupnici iz SNSD-a ponašaju u skladu sa antidejtonskim i spornim zakljucima NSRS, koji za cilj imaju blokadu države Bosne i Hercegovine. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.