open-navfaktor-logo
search
Ofanziva SAD-a
Dodik je zabrinut: Šta su kazali na "saslušanju" kod Amerikanaca Lukač, Stevandić, Čubrilović...?
I dok član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik bljuje vatru na Sjedinjene Američke Države zato što je najveća svjetska sila stala iza suverenosti i cjelovitosti Bosne i Hercegovine, zamjenica ambasadora SAD-a u BiH Deborah Mennuti jučer je u Banjoj Luci imala (ne)očekivan susret sa ministrom unutrašnjih poslova bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Draganom Lukačem.
22.10.2021. u 11:23
get url
text

VEZANI TEKST - Lukač obećao saradnju Amerikancima, Dodik žestoko napao Ambasadu SAD-a

Upravo je prema nezvaničnim informacijama pojedinih banjalučkih medija, ali i nekoliko opozicionih zastupnika u Narodnoj skupštini RS-a, na posljednjoj sjednici Vlade RS-a održane 18. oktobra bilo nekoliko ministara, navodno je među njima Lukač, koji su smatrali da se ovaj bh. entitet može suočiti sa nesagledivim negativnim posljedicama, međunarodnom izolacijom, kao i mogućim ograničenjima kretanja za građane zbog agresivne i secesionističke Dodikove politike.

Zastupnik Partije demokratskog progresa (PDP) u NSRS-u Igor Crnadak zbog toga je zatražio stenogram sa sjednice, ali još čeka odgovor iz Vlade RS-a.

- Nisam dobio ni stenogram ni odgovor na moj upit. Naravno da kao zastupnik imam pravo na to. Očekujem da se stenogram objavi, osim ako nekome nije u interesu da se sakrije šta je sve rečeno na sjednici Vlade RS-a. Ako se objavljuju stenogrami sa sjednica Predsjedništva BiH, Vijeća ministara, ako su sjednice skupština na svim nivoima u BiH javne, nema razloga da budemo uskraćeni za izvještaj s Vlade RS-a.

VEZANI TEKST - Crnadak: Ovo su odluke koje će nas voditi u napetost, sukobe, a možda i krvoproliće

Imam nezvanične informacije da su pojedini ministri iskazali određena neslaganja s Dodikovom politikom i to je bio razlog zašto sam tražio stenogram - kaže Crnadak za Faktor. 

Zastupnik Srpske demokratske stranke (SDS) u NSRS-u Nebojša Vukanović objavio je da su se Amerikanci sastali i sa državnim zastupnikom Nebojšom Stevandićem i predsjednikom NSRS-a Nedeljkom Čubrilovićem, koalicionim partnerima Dodika. Šta je bila tema tog "američkog saslušanja"? Kakva su upozorenja dobili Dodikovi partneri i šta ih može čekati ako nastave zajedno s njim srljati?

- Ne znam šta je bio sadržaj sastanka, ali sama činjenica da su održani mnogo govori. Međutim, to što je Dodik agresivan prema SAD-u kao i sastanak njegovih partnera sa Amerikancima manje je važno od činjenice da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić proveo jučerašnji dan u društvu sa ambasadorom SAD-a u Beogradu - ističe Crnadak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.