open-navfaktor-logo
search
Ne odustaje
Dodik ima poruku za sve koji su reagirali na njegov antiustavni i antidejtonski potez
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras da sva reagiranja koja su uslijedila nakon potpisivanja Ukaza o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske kao da su pisane istom rukom ili bar na istom mjestu.
07.07.2023. u 22:38
get url
text

VEZANI TEKST - Dodik prkosi i traži belaja: Kakav će biti odgovor Schmidta i Zapada na potpisani ukaz?

- Niko od uzbunjivača ne navodi koji član Ustava je prekršen, niti koja odredba Dejtonskog mirovnog sporazuma je povrijeđena. Sva reagovanja su puna praznih fraza i floskula da i ne zaslužuju temeljitu reakciju - rekao je Dodik Srni upitan da prokomentariše niz reagiranja koja su uslijedila nakon što je potpisao Ukaz o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske.

Entitetski predsjednik je naglasio da jedini koji je u posljednjih mjesec dana izašao iz okvira Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava je Ustavni sud Bosne i Hercegovine, ali niko od "lažnih državobranitelja" nije reagovao.

- Narodna skupština Republike Srpske morala je da odbrani interese RS-a i to je i učinila. Sve u skladu s Ustavom BiH i Dejtonskim mirovnim sporazumom. Zastrašivanje građana ugrožavanjem mira i pominjanje devedesetih samo je izgovor za nešto što pojedinci očekuju da će se desiti, a nikako realan presjek situacije u BiH - naglasio je on. 

VEZANI TEKST - Tužilaštvo BiH "prati situaciju" nakon Dodikovog potpisivanja ukaza

On je istakao da je BiH u političkoj, a nikako u sigurnosnoj krizi o čemu svjedoče mirne ulice gradova širom BiH.

- Sva pitanja koja su otvorena u BiH su samo i isključivo političke prirode i bit će riješena političkim putem. Oni kojima je glava ostala u devedesetim ne zaslužuju da se bave politkom 2023. godine bilo da su u FBiH ili u nekoj od ambasada - poručio je Dodik.

Dodik je današnjim potpisivanjem Ukaza nastavio sa antidejtonskim i antiustavnim djelovanjem.

Ovim potezom prekršio je odluku visokog predstavnika kojom je ovaj zakon koji zabranjuje objavu OHR-ovih odluka u RS-u stavljen van snage. Podsjetimo, izmjenom ovog zakona briše se odredba koja propisuje da će se u Službenom glasniku RS-a objavljivati propisi i drugi akti koje donosi Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu.

Zastupnici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili su 21. juna izmjene Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS, po hitnom postupku, s ciljem ukidanja obaveze objavljivanja akata koje donese visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.