open-navfaktor-logo
search
Čvrsto prijateljstvo
Dodik i Vučić u Drvaru: Ipak je Aco draži Čoviću od tamo nekih Hrvata
Čovićeva stranka, podsjećanja radi, objavila je na zvaničnoj web stranici kako će centralna manifestacija oslobađanja od srpskih snaga biti održana 13. septembra u Drvaru. Nakon toga, Dodik je poručio da će fizički spriječiti obilježavanje godišnjice oslobađanja Drvara, koje planira organizirati HDZ BiH
13.09.2019. u 10:04
get url
text

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, danas će u društvu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika doputovati u Drvar gdje će prisustvovati manifestaciji Dani sjećanja, "u znak pomena na srpske žrtve u 20. stoljeću, s posebnim osvrtom na stradanje Srba u zapadnokrajiškim općinama".

Vučić je krajem jula ove godine, na svečanoj sjednici drvarske skupštine povodom Dana općine, proglašen za počasnog građanina zbog, kako je tada rečeno, pružanja velike podrške srpskim povratnicima. Tada je najavljeno da će Srbija finansijski pomoći tu općinu sa milion eura.

I tako, umjesto godišnjice oslobađanja Drvara čije je obilježavanje za danas bilo najavljeno iz Kantonalnog odbora HDZ BiH Livanjskog kantona održat će se skup u znak sjećanja na stradanje Srba, pod pokriviteljstvom Vlade Republike Srpske.  

Umjesto "nositelja europskih vrijednosti" lidera HDZ BiH Dragana Čovića, ovaj grad pohodit će Vučić i Dodik.

Čovićeva stranka, podsjećanja radi, objavila je na zvaničnoj web stranici kako će centralna manifestacija oslobađanja od srpskih snaga biti održana 13. septembra u Drvaru. Nakon toga, Dodik je poručio da će fizički spriječiti obilježavanje godišnjice oslobađanja Drvara, koje planira organizirati HDZ BiH.

Iako je inicijator održavanja ove manifestacije jedan od osnivača HDZ BiH Ile Krezo, Čović se potrudio nakon Dodikovih prijetnji, da brže bolje preko svog dopredsjednika Marinka Čavare demantira da njegova stranka organizira ovu manifestaciju.

Čavara je to tada nazvao "spinovima interesnih grupa koje su prenosili probosanski mediji".  

Ipak je od "tamo nekih Hrvata Drvara", Čoviću preći i važniji Dodik, a naravno i Aco, kako od milja zove predsjednika susjedne države. Čoviću očigledno nije pomogla ni činjenica da je 9. januara ove godine bio u Banjoj Luci na proslavi neustavnog praznika, kada su dodijeljena odlikovanja ratnim zločincima odgovornim za zločine nad Hrvatima entiteta Republika Srpska. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.