open-navfaktor-logo
search
Monstruozno ponašanje
Do kada će se pojedinci iživljavati nad životinjama, šta je sa kaznama?
Starijeg napuštenog psa, bezazlenog za okolinu, žena u Mostaru je zavezala i tukla do smrti. Došla policija, sačinila zapisnik i šta dalje? Na Ravnoj Romaniji zlostavljač je zavezao psa za vozilo i vukao ga po cesti. Sve ovo su neki od pojedinaca snimali, a potom objavili na društvenim mrežama i "nisu se sjetili" da nešto učine, prekinu zlostavljanje životinja.
12.02.2023. u 19:22
get url
text
Uplašeni pas
Uplašeni pas

Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja koji je donesen 2009. godine kaže kako su kazne za zlostavljanje, ubijanje životinja za fizička lica do 10.000 KM, a pravna do 200.000 KM.

"Ovdje je horor"

- Živjela sam u Evropi do prije tri godine i onda sam došla ovdje u ovaj horor. A horor je još dobar kakva je situacija sa životinjama uopće u Bosni i Hercegovini. Čovjek više nema riječi da to opiše, razumjeti ne mogu. Mi se borimo koliko možemo, ali nema se čovjek kome obratiti.

U Općini Kakanj pse lutalice hvataju nekakvim mrežama ko da smo u džungli. Psa kojeg odvedu je iste sekunde mrtav. Ovdje se samo izdvaja novac za ubijanje životinja, ali ne i za hranjenje, liječenje... - priča nam Saida Schroeder iz Udruženja za zaštitu životinja "Skitnica" u Kaknju.

Spasili psa koji je bio skoro zaklan

Kaže kako ni od podnošenja prijave protiv zlostavljača nema ništa.

- Od policije do općine, inspekcije, niko nije nadležan, ništa se ne postigne. Imala sam slučaj gdje je pas bio skoro zaklan. To je bilo u augustu. Otvorena rana, odem u općinu, ako imaju prihode koji se izdvajaju za psa koji je "agresivan", on se uspava, čovjek dobije odštetu, a šta ćemo kada čovjek ovo uradi psu.

Ništa nema, ni za troškove liječenja psa kojeg smo odveli u veterinarsku stanicu. To u općini nemaju da se pas liječi, samo da se ubija. Tako je u Kaknju. Ne daju da se odvede kod veterinara, nahrani... - govori Schroeder i dodaje:

- Mislim da treba neka krovna organizacija koja će ujediniti udruženja koja stvarno rade od srca, a ima nas koji tako radimo. Da se udruženja na nivou cijele BiH ujedine i da se onda nešto pokuša.

Komentirala je i osobe koje snimaju zlostavljanje životinja i kasnije te snimke objavljuju po društvenim mrežama umjesto da pomognu životinjama, spriječe zlostavljače.

Htjeli postaviti kućice za pse tokom zime

- Ko snima i objavi je saučesnik jer nije pomogao životinji. Psi i druge životinje su prepušteni sami sebi. Ne možete ih nahraniti na ulici koliko su preplašeni, bježe i onda čujem nekoga napali. Pa kako napadaju, vi ih hranite, oni bježe.

S obzirom na to da je jako hladno, poslali smo Općini Kakanj dopis da smo spremni napraviti 20 kućica za pse da se imaju gdje skloniti tokom zime i te bismo kućice uklonili na proljeće. Odgovor je bio da nema mjesta za kućice!? I šta čovjek dalje da radi - kaže Schroeder.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.