open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Političke stranke o napadu na kuću načelnika Čengića: Da li je sve izmaklo kontroli
AUTOR: Faktor
01.04.2024. u 08:29
get url
text
FOTO: Didier Torche
FOTO: Didier Torche
Demokratska fronta Sarajevo najoštrije osuđuje napade na načelnika Irfana Čengića i vijećnika Vedada Deljkovića i njihove porodice, a koji su, kako ističu, očigledno sistemski organizovani sa ciljem zaustavljanja pozitivnih procesa koji su pokrenuti u općini Stari Grad.
Pozivaju nadležne organe da hitno reaguju na ove vrlo ozbiljne napade na porodice Čengića i Deljkovića, i pronađu odgovorne. Istču da država mora pokazati da je jača od kriminalnih grupa, i da se nijedan pozitivan proces ne može zaustaviti prijetnjama i bacanjem bombi.
- Mafija ne može, i ne smije, upravljati nijednom općinom, kako je to možda mogla u općini Stari Grad u proteklom mandatu koji je završio hapšenjem načelnika općine. Čengić i Deljković imaju našu punu podršku da nastave sa zahtjevnim, i očigledno opasnim, poslom vraćanja općine u ruke građana, iz ruku kriminalnih grupa - saopćili su iz DF-a Sarajevo.
Povodom bačene bombe na kuću Irfana Čengića reagovala je i Naša stranka.
- Očekujemo da istražni organi u najskorije vrijeme rasvijetle slučaj napada na Irfana Čengića. Svako na koga se vrši kriminalni pritisak ima našu punu podršku. Sarajevo je grad u kojem samo građani na izborima mogu suditi o političarima, to nikad neće biti kriminalci. Vjerujemo da načelnika Čengića ovaj napad neće pokolebati u radu - saopćili su.
Nadležne institucije moraju pokazati snagu
Socijaldemokratska partija najoštrije osuđuje jutrošnji bombaški napad na kuću Irfana Čengića.
Ističu da su ovakvi napadi su pokušaj zaustavljanja pozitivnih procesa u ovoj općini, koje je načelnik u proteklih nekoliko mjeseci pokrenuo, a sve u interesu građana ove općine.
- U ovom, ali i u mnogim drugim slučajevima, nadležne institucije moraju pokazati snagu i otkriti počinioce, kako se ovakvi slučajevi više ne bi dešavali. Kriminalne grupacije ne smiju upravljati procesima u ovoj općini, kao što je to bio slučaj u ranijem periodu vođenja ove općine - naveli su.
SDP će, kako dodaju, kroz institucije sistema učiniti sve da se ovakvim djelima što prije stane ukraj, a očekuju da se inicijativama za pooštoravanje kazni za ovakva djela pridruže i ostale stranke.
- Porodici Irfana Čengića upućujemo riječi podrške, u nadi da će nadležne policijske i tužilačke institucije hitno otkriti i najoštrije kazniti počinitelja ovog gnusnog napada - saopćili su.
Sarajevsko Kantonalno vijeće Stranke za BiH također najoštrije osuđuje napad na načelnika Čengića.
- Upotreba eksplozivnih naprava u obračunima sa političarima u KS uzima maha i kao što smo u saopćenju od prije samo par dana saopćili, u Sarajevu se više ne puca, sada se koriste kašikare bombe. Premijer (M)Uk sada može reći da je na čelu metropole samo što sada Općina Stari Grad postaje dio favele Rio de Janeira - naveli su.
Sigurnosna situacija u Kantonu Sarajevo je, dodaju, dramatično narušena i kulminira posljednjih mjeseci, ali to nije bio znak svima onima koji su na sve načine opstruirali održavanje sjednice Skupštine KS o sigurnosnoj situaciji.
Razotkriti sve političare koji su registrovani u Sky aplikaciji
- Predstava koja je napravljena 29. 03. 2024. godine u Skupštini KS je najbolji pokazatelj da ni tada nije ozbiljno shvaćena ova situacija, već se nastojala na sve načine zanemariti besmislenim uvodnim izlaganjima i ubijediti kompletna javnost da je situacija sa sigurnošću u KS dobra.
Sada imamo u samo par dana upotrebu eksplozivnih naprava i postavlja se pitanje kako dalje. Da li je sve izmaklo kontroli i da li sve dolazi na naplatu, a nakon što su nas nadležni bombardovali sa svojim stavom da je sigurnost u KS nikad bolja - istakli su iz SBiH Sarajevo i dodali:
- Stranka za BiH javno traži da nadležna policijska tijela i tužilaštva napokon pokrenu hitne aktivnosti na razotkrivanju svih političara koji su registrovani u Sky aplikaciji, jer će se time vidjeti ko se sa kim razračunava u KS i da li politika stoji iza bombaša. Pojedine politike su ušle u sferu kriminalnog sarajevskog miljea i javnost napokon mora saznati ko je koga finansirao i ko je čiji sponzor, ali i koje političke partije imaju svoje prste u kriminalu i korupciji. Riba uvijek smrdi od glave!
Iz Naroda i pravde su saopćili da je aktiviranjem eksplozivne naprave ugrožen život i sigurnost ne samo Irfana Čengića već i njegove porodice te da očekuju brzu reakciju policije i tužilaštva kako bi se počinioci pronašli i adekvatno sankcionirali.
- Irfanu Čengiću i njegovoj porodici upućujemo riječi podrške i ohrabrenja jasno stavljajući do znanja da nisu sami. Tek je promjena vlasti u Starom Gradu otkrila dubinsku povezanost prethodne lokalne vlasti i kriminalnih struktura.
Posebno nas ohrabruje da su aktuelni načelnik i većina okupljena oko stranaka "Trojke" odlučno krenuli u obračun sa tim kriminalnim strukturama uz insistiranje da općinska imovina mora biti javno dobro od koje će svi građani imati interesa. Adekvatna reakcija policije i tužilaštva stoga je posebno bitna kako bi se stavilo do znanja da ovakva zastrašivanja neće zaustaviti pozitivne procese - saopćio je NiP.
Brutalan pokušaj zastrašivanja
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović pružio je podršku Čengiću nakon što je bačena eksplozivna naprava na njegovu kuću i pozvao nadležne institucije da što prije rasvijetle ovaj kriminalni akt.
- Najoštrije osuđujem ovaj kriminalni akt. Nedopustiv je svaki vid pritiska ili napada na bilo kojeg građanina, uključujući i izabrane dužnosnike i članove njihovih porodica. Ovakav vid nasilja, između ostalog, predstavlja brutalan pokušaj zastrašivanja načelnika Općine Stari Grad Sarajevo Irfana Čengića. Pravo na slobodno političko djelovanje je jedan od temelja svake demokratije i mora se garantovati izabranim predstavnicima građana Bosne i Hercegovine.
Pozivam nadležne organe da preduzmu sve zakonom propisane mjere da što prije rasvijetle ovaj gnusni čin, pronađu i sankcionišu počinitelje - poručio je Bećirović, saopćio je njegov Kabinet.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.