open-navfaktor-logo
search
Zlostavljanje štićenika
Delić odgovorio TIBiH: Ministarstvo neće vršiti progone niti mu je to u nadležnosti
Iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike saopćeno je danas da su zaprimili dopis Transparency Internationala Bosne i Hercegovine (TIBiH) vezano za objavljeni video snimak o zlostavljanju štićenika Zavoda Pazarić od 16. 08. 2023. godine, dopis koji se referiše na izjave sa press konferencije, a o kojem je Ministarstvo upoznato u danima vikenda putem sredstava javnog informisanja.
22.08.2023. u 13:04
get url
text

U odgovoru Ministarstva i federalnog ministra rada i socijalne poltike Adnana Delića stoji da je ministar upoznat s radom Transparency Internationala i da je Ministarstvo poduzelo, u proteklom periodu, obrazloženje nedoumica prositeklih iz interperetacija izjava, kao i podršku naporima kod unapređenja zakonskih okvira koje poduzima Transparency International, kao i sve druge organizacije koje djeluju na prostoru Federacije.

- Što se tiče izjave interpretirane kao "zastrašivanje onih koji prijavljuju nepravilnosti", smatrali smo neophodnim, a s ciljem utvrđivanja upravo prednosti javnog nad privatnim interesom, da se istragom, odnosno radnjama utvrđivanja odgovornosti obuhvate sve osobe koje su povezane sa navedenim slučajem, posebno imajući u vidu član 28. Zakona o ustanovama socijalne zaštite Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj: 64/22).

Njime je propisana izričita zakonska zabrana bilo kojeg oblika fizičkog, emocionalnog ili seksualnog zlostavljanja korisnika, zloupotrebe povjerenja ili moći, kao i svako drugo djelovanje koje može ugroziti život ili narušiti zdravlje smještenih korisnika, uključujući i zanemarivanje njihovih fizičkih i psihosocijalnih, potreba, kao i zakonska obaveza svih zaposlenika federalnih ustanova da se brinu da korisnici ne budu zlostavljani, te njihove dužnosti prijave zlostavljanja odgovornom licu federalne ustanove socijalne zaštite, nadležnom organu starateljstva i nadležnim istražnim organima - navodi se u dijelu Delićevog odgovora Transparency Internationalu.

- Pobrojano jasno pokazuje naše opredjeljenje za sistemskim i trajnim rješenjima, kao i model kojim nastojimo očistiti ustanove i organizacije iz resora od korupcije, svih oblika, počev od one u radu, poštivanju zakonitosti rada, pa do usluge zasnovane na potrebama korisnika, kao i zdravo radno okruženje zasnovano na radu i poštivanju propisa donesenih i onih koji će biti doneseni u narednom periodu.

VEZANI TEKST - TI pisao ministru Deliću: Neprihvatljivo zastrašivanje ljudi koji ukazuju na zlostavljanje, umjesto progona zaštitite ih

Iz svega navedenog proizilazi da Federalno ministarstvo rada i socijalne politike neće vršiti progone, niti mu je to u nadležnosti. Na kraju, koristim priliku još jednom istaknuti da Federalno ministarstvo rada i socijalne politike podržava i podržat će sve napore unaprjeđenja zakonskih okvira koje poduzima Transparency International, kao i sve druge organizacije koje djeluju na prostoru Federacije, a ovim putem ponovo Vas pozivamo da pratite naš rad i aktivno učestvujete u jačanju transparentnog rada i unapređenju zakonskih i podzakonskih akata iz nadležnosti ovog Ministarstva - stoji u odgovoru ministra Delića poslatog danas na adresu Transparency Internationala, saopćilo je Ministarstvo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.