open-navfaktor-logo
search
Dogovori
Deblokada računa zeničkom rudniku danas ili ujutro, rudari čekaju Husića, samo njemu vjeruju
Sastanak direktora Elektroprivrede BiH Bajazita Jašarevića i direktora RMU Zenica Nevzeta Vrškića okončan je dogovorom da će Elektroprivreda za zenički rudnik uplatiti određeni iznos Poreznoj upravi kako bi bio deblokiran račun
11.09.2019. u 14:57
get url
text

Sastanak direktora Elektroprivrede BiH Bajazita Jašarevića i direktora RMU Zenica Nevzeta Vrškića okončan je dogovorom da će Elektroprivreda za zenički rudnik uplatiti određeni iznos Poreznoj upravi kako bi bio deblokiran račun. To će omogućiti da bude ispoštovane obaveze prema zeničkim rudarima.

Ova odluka među njima, dočekana je s radošću. Međutim, oni koji su svoje nazdovoljstvo odlučili iskazati silaskom u jame sva tri zenička pogona, još se nalaze u njima, gdje čekaju čvršću potvrdu da će račun biti deblokiran. 

Kako nam je kazao Nijaz Vardo, predjednik Sindikata RMu Zenica, očekuje dolazak Sinana Husića, predjednika Sindikata radnika rudnika FBIH, koji je u Sarajevu, na sastanku sa ministrom energije i rudarstva FBiH Nerminom Džindićem. 

- Njemu vjerujem, ovo sa strane nikome. Javio sam ovu vijest i ljudima u jamama i oni će sačekati da Sinan dođe. Vidjet ćemo šta dalje, nama je bitno da se deblokira račun.  Javili su nam da bi to moglo biti tokom dana ili sutra ujutro.... Sačekat ćemo predsjednika i vidjeti šta dalje - kazao nam je Vardo. 

U Sarajevu je okončan i drugi sastanak o rješavanju problema u rudnicima Zenica Breza, onaj između ministra energetike, rudarstva i industrije FBiH Nermina Džindića i predsjednika Saveza sindikata radnika rudnika u FBiH Sinana Husić. 

Kako je rekao ministar Džindić, Elektroprivredi je dato zaduženje da zeničkom rudniku uplati 7,5, a brezanskom 6,5 miliona KM. Također, dat je rok od 60 dana da Elektroprivreda napravi pregled stanja u RMU Zenica. O ovoj temi sutra će raspravljati i Vlada FBiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.