open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
Danas dvije posebne sjednice NSRS-a o Ustavnom sudu BiH i vetu Željke Cvijanović
Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) danas će održati dvije posebne sjednice.
27.06.2023. u 08:02
get url
text

Na prvoj sjednici raspravljat će se o Prijedlogu zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u RS-u, a na drugoj će se odlučivati o vetu srpskog člana i predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović.

Predsjednik NSRS-a Nenad Stevandić kazao je da je sinhronizovana akcija OHR-a i Ustavnog suda BiH na otimanju imovine, prekinuta odlukom NSRS-a sa prethodne sjednice da se ne objavljuju odluke visokog predstavnika.

Zastupnici NSRS-a su na sjednici održanoj 21. juna usvojili niz zaljučaka koji se odnose na Ustavni sud BiH.

Između ostalog, zaključeno je da ukoliko Ustavni sud BiH nastavi "neustavno djelovanje Narodna skupština RS-a će biti primorana da donosi odgovarajuće zakone kojim se takvo postupanje neutrališe".

Zatraženo je od predstavnika RS-a u institucijama BiH da iniciraju postupak donošenja Zakona o Ustavnom sudu BiH i da iniciraju postupak donošenja Zakona o izboru troje sudija koje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, kojim će se propisati da najmanje jednog sudiju bira Narodna skupština RS-a.

 VEZANI TEKST - NSRS sutra o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH

Ukoliko se Parlamentarna skupština BiH ogluši o zahtjeve RS-a, pozivamo sve predstavnike RS-a da se povuku iz njihovog rada dok se ovi zakoni ne usvoje. Zadužuje se Vlada RS-a i ministarstvo pravde da pripreme Nacrt zakona o Ustavnom sudu BiH, sa posebnim osvrtom na izbor sudija – zaključeno je na spomenutoj sjednici.

Također, zadužena je Vlada RS-a i Ministarstvo pravde RS-a da "pripreme Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Republike Srpske i da ga upute u skupštinsku proceduru ukoliko se nastavi neustavno djelovanje Ustavnog suda BiH".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.