open-navfaktor-logo
search
Nakon zabrane
Đajić upozorava: UKC RS-a na zalihama ima kisika samo za dan i po, ne znamo šta ćemo dalje
Generalni direktor UKC-a RS-a u Banjoj Luci Vlado Đajić kazao je za Faktor da u ovoj, ai i brojnim drugim bolnicama u Republici Srpskoj, na zalihama ima kisika još za dan i po, zbog čega su zabrinuti jer ne znaju odakle ga nabaviti, a nakon što je Agencija za lijekove BiH danas zabranila proizvodnju i promet kisikom firmi TGT Tehnogas iz Laktaša.
28.09.2021. u 16:07
get url
text

Đajić je objasnio da su oni od njih dobavljali kiseonik svaki drugi dan, te da trenutno firma Messer koja isporučuje medicinski kisik za bolnice u Federaciji BiH, nema dovoljno na stanju da bi ga dopremili i za bolnice u RS-u.

VEZANI TEKST - Firmi koja je snabdijevala UKC RS-a zabranjena proizvodnja i promet kisika

- Prije pandemije nam je isporučivan svakih sedam dana, a sada svaki drugi dan, dakle imamo ga trenuno u zalihama za dan i po, eventualno do sutra uvečer. Nakon toga ne znamo šta da radimo zbog ove situacije. Mi smo sa tom firmom imali ugovor. Kisik nam treba ne samo za pacijente koji imaju koronavirus, nego i za one koji će na operaciju, za bebe, žene koje idu na carski rez... - kazao je Đajić.

Dodao je da je Agencija za lijekove BiH trebala firmi TGT dati privremenu dozvolu, dok se ne riješe "formalnosti" ako ih treba rješavati, a ne potpuno zabraniti rad.

- Kako smo mogli 1992. godine spašavati živote sa kisikom iz majstorskih radionica, a sada nije dobar ovaj koji je 99,5 odsto medicinski. Oko 40 godina se ovaj kisik koristio u UKC-u i sada se zarad političkih poena otvorila afera - kazao je Đajić.

Đajić se posebno obrušio na gradonačelnika Banje Luke Draška Stanivukovića, a koji je zbog sumnji oko proizvodnje i isporuke kisika podnio krivične prijave tvrdeći da je UKC-u ispročivan indsutrijski, a ne medicinski kisik.

- Zarad političke ambicije spreman je da ubija vlastiti narod - rekao je Đajić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.