open-navfaktor-logo
search
"Kafa sa novinarima"
Čović: Stavovi HDZ-a od Neuma se nisu promijenili, mi ne blokiramo FBiH
Na današnjoj "Kafi sa novinarima" predsjednik HDZBiH Dragan Čović pojašnjavao je svoje stavove o izmjenama Izbornog zakona BiH, zašto je u Narodnoj skupštini RS-a poručio "čuvajte RS", te šta je rekao predstavnicima međunarodne zajednice o održavanju Općih izbora 2022.
10.02.2022. u 11:58
get url
text

Istakao je da se njegov stav od pregovora održanih u Neumu uz posredstvo međunarodnih zvaničnika nije promijenio, te da HDZ i Hrvati nisu ti koji blokiraju funkcioniranje Federacije BiH.  

- Zamolio sam Radončića i Konakovića, da ako ima smisla da nastavimo pregovarati, neka nas pozovu. Ja i Bakir Izetbegović smo imali godinu i po i više nemamo pravo sazivati pregovore. Imali smo sastanak u Mostaru sa Aljošom Čamparom i Elmedinom Konakovićem iz Naroda i pravde, i predsjednikom SBB-a Fahrudinom Radončićem. Naglasio sam da neke stvari nema smisla vraćati nazad. Konaković je rekao da imamo o čemu razgovarati. Pokušat ćemo to usaglasiti bez prisustva međunarodnih predstavnika. Ono što su sada zahtjevi HDZ-a su aksiomi koje je podržala i međunarodna zajednica, a i usaglašeni su među četiri ili pet bošnjačkih političkih stranaka koje su bile na pregovorima u Neumu – rekao je Čović.

Na pitanje da li podržava formiranje entitetskog visokog sudskog i tužilačkog vijeća RS-a o čemu danas raspravlja Narodna skupština RS-a, odgovorio je:

- Ja sam više puta kazao da sve ono što je u skladu sa Ustavom meni nije problematično. Dok god je u okvirima Ustava, nemam problem s tim, a da li je nešto u skladu sa Ustavom, trebaju stav dati stručnjaci koji to više znaju od mene.

Pitanje četvrtog člana Predsjedništva BiH, nastavio je Čović pojašnjavati, odbačeno je u startu u Neumu na pregovorima. Iznio je i svoj stav o porukama međunarodnih zvaničnika da će Opći izbori najesen biti održani bez obzira na sve.

- Riječ bojkot ne postoji u izborima, ali mislimo da ne postoje preduvjeti za organiziranje izbora. Pitao sam njih iz međunarodne zajednice ima li smisla da šalju takve poruke dok mi pregovaramo. Zamolio sam ih da to više ne govore dok pregovori traju i prihvatili su i obećali da neće slati takve poruke dok traju pregovori – kazao je lider HDZ-a, dodajući da se treba razgovarati i o Domu naroda Federalnog parlamenta jer je imao dojam da su u Neumu dogovorili taj dio, a danas će razgovarati bez međunarodnih posrednika i ako se oko ovih pitanja usaglase, to će biti posao za pravnike, a ne političare.

O porukama koje je slao iz NSRS- rekao je:

- Da bi se dobio treći entitet, potrebna je gruba promjena Ustava. Da bi ukinuli jedan entitet i za to treba radikalna i gruba promjena Ustava, a RS je dio Ustava, zato sam rekao "čuvajte je". 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.