open-navfaktor-logo
search
Čelnik HDZ-a
Čović još čezne za takozvanom HZHB: S ponosom se sjećam tih vremena
Predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je u četvrtak u Grudama kako je s evropskim komesarom za proširenje Oliverom Várhelyijem razgovarao oko Izbornog zakona BiH i svega onog što treba uraditi kako bi se izbori završili na jedan demokratičan način.
07.07.2022. u 22:59
get url
text

- Razgovarali smo primarno oko Izbornog zakona i svega onog što trebamo napraviti do izbora kako bi oni mogli biti završeni na jedan demokratičan način, implementirani odmah nakon završetaka, da uspostavimo izvršnu i zakonodavnu vlast te otvorimo perspektive kandidatskog statusa koju nam je EU otvorio, do kraja godine. Dakle, svi će sačekati da vide kako će se organizirati izbori, kako će se provesti i onda eventualno s tim povezati - kazao je Čović u izjavi za medije povodom obilježavanja 25. godšnjice smrti nekadašnjeg predsjednika tzv. Hrvatske zajednice Herceg-Bosne Mate Bobana u Grudama.

- Ja ne sumnjam da ćemo 3. oktobra krenuti u jedan dogovor, da ćemo implementirati izborne rezultate po novim izbornim pravilima kad su u pitanju očekivanja oko legitimnog predstavljanja koja je usvojio Ustavni sud BiH – dodao je.

Bez obzira na to što neko govori, poručio je, "budimo strpljivi, polako radimo, ali uspravna čela, ponosni na ono što jesmo".

- Svi oni koji su tražili status quo mislim da će ga uskoro dobiti unutar sebe i svog okruženja i politike – naveo je predsjednik HNS-a BiH.

VEZANI TEKST - Plan podjele BiH i danas živi: Boban-Karadžić tajno odradili dogovor Tuđman-Milošević

Govoreći o 25. godšnjice smrti Mate Bobana, kazao je kako se s ponosom sjeća tih vremena, vremena iskušenja kada je trebalo donositi historijske odluke.

- Te su nas odluke u konačnici očuvale da uopće danas možemo govoriti da ova borba za dom, za naš narod ima smisla jer tu smo svoji na svome. U nesavršeno uređenom društvu moramo dati svoj doprinos da se ono uredi po mjeri i hrvatskog naroda - naglasio je Čović.

Podsjetimo, Franjo Tuđman i Slobodan Milošević su putem svojih povjerenika u Bosni i Hercegovini, Mate Bobana i osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića 6. maja 1992. u austrijskom Grazu, daleko od očiju javnosti, tajno dogovorili realizaciju dogovora o podjeli Bosne i Hercegovine iz Karađorđeva. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.